Kineski Ziđin investirao više od 650 miliona dolara u RTB Bor

Autor:   BM

Kompanija Ziđin kuper Srbija (nekadašnji RTB Bor) saopštila je da je izradila predlog novog Kolektivnog ugovora, i da je pokrenula razgovore sa sindikatom o njegovom zaključenju, s obzirom na činjenicu da važnost prethodnog Kolektivnog ugovora koji je zaključio u vreme RTB Bora ističe do kraja juna ove godine. Kompanija ističe da je od trenutka kada je kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, uloženo oko 650 miliona dolara, a najavljuje i nove investicije. (foto: RTB Bor, Sattelevizija.com)

Kompanija Ziđin kuper Srbija (Serbia Zijin Cooper) koja upravlja rudnikom RTB Bor saopštila je u sredu da u saradnji sa sindikatima priprema novi kolektivni ugovor koji će stupiti na snagu u drugoj polovini godine.

„U nameri da preduzeće učini energičnijim i dugoročno zaštiti interese svojih radnika, kompanija Ziđin je izradila Predlog novog Kolektivnog ugovora, u skladu sa Zakonom o radu i drugim važećim zakonima Srbije“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima kompanije, novi Kolektivni ugovor “u potpunosti će poštovati sve važeće zakone i osigurati zakonska prava radnika”.

Nova ulaganja u RTB Bor

Kompanija ističe da je od trenutka kada je kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, uloženo oko 650 miliona dolara u otplatu svih istorijskih dugova, poboljšanje bezbednosti i zaštite životne sredine, povećanje prozivodnje, kao i u tehničku obnovu i proširenje rudnika i topionice, a najavljene su i nove investicije.

Broj zaposlenih u borskom kombinatu je povećan za više od hiljadu i dostigao je više od 5.500 radnika.

Ukazuje se takođe na to da je prosečna neto zarada u kompaniji Ziđin kuper Srbija je povećana za više od 34 odsto u odnosu na 2018. godinu, odnosno na više od 90.000 dinara, što je za oko 50 odsto više od prosečne zarade u Srbiji.

Serbia Zijin Cooper
Ziđin kuper Srbija (foto: bor030.net)

Ključan projekat za srpsko-kineske odnose

Inače, Ziđin, jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata a drugi po proizvodnji bakarne rude, je 18. decembra 2018. godine postao većinski vlasnik srpskog proizvođača bakra Rudarsko topioničarskog basena (RTB) Bor, uplatom od 350 miliona evra za dokapitalizaciju.

Ziđin je time stekao 63 procenta vlasništva i obavezao se da u narednih šest godina investira 1,26 milijardi dolara, od čega bi 75 odsto trebalo da uloži u prve tri godine, kao i da će očuvati 5.000 radnih mesta. Ziđin je odmah otplatio sve dugove RTB Bor u iznosu od oko 200 miliona dolara.

Ziđin se ugovom takođe obavezao da će u rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Međutim, sredinom septembra 2020. godine ova kompanija je zaustavila rad topionice bakra zbog remonta koji je bio planiran za novembar, zbog nekoliko protesta građana Bora koji su ukazivali na visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, što je stavljano na teret aktivnostima Ziđina i radu nove topionice. Sa druge strane, kineska kompanija je ukazivala na to da je zagađenje u Boru bilo prisutno i pre nego što je preuzet RTB Bor.

U svakom slučaju, preuzimanjem preduzeća RTB Bor, kao jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji, okončano je pitanje prethodne četiri neuspele prodaje u više od 10 godina.

RTB Bor
Rudarsko topioničarski basen Bor (foto: bor030.net)

Razrešenje je počelo u novembru 2016. godine kada je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao  novinarima da je zamolio kineskog premijera Li Kećianga da pomogne Srbiji da reši slučaj RTB Bor na način na koji je to već učinjeno sa Železarom Smederevo, koju je kupila kineska kompanija Hestil (HBIS grupa) 18. aprila 2016. godine za 46 miliona evra.

Dva meseca kasnije, kineski predsednik Si Đinping je tokom zvanične posete Srbiji posetio Železaru Smederevo.

Trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.

S tim u vezi stručnjaci su kasnije davali ocene da je inicijalna kupovina preduzeća RTB Bor bila potez uslovljen veoma dobrim partnerstvom između Srbije i Kine i da je investicioni projekat Ziđina u Srbiji ključan za Inicijativu "Jedan pojas, jedan put".

Procene su se kretale od toga da je potencijal koji Bor ima je veoma veliki zato što nalazišta koja su bila u vlasništvu RTB Bor prilikom kupovine, kao i ona koja je Ziđin kasnije kupio, mogu da obezbede dugoročno snabdevanje rudama čak i do 50 godina. Takođe, da rudarstvo produkuje veliku dodatnu vrednost na uložena sredstva.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...