IEA: globalna tražnja za ugljem iduće godine veća za 2,6 posto

M.L.

Ove godine beleži se rekordni pad tražnje od pet posto
(ilustracija, Uređaj za kopanje uglja sa dugim zidovima, koji se koristi za vađenje metalurškog uglja u Alabami)

Globalna tražnja za ugljem će se iduće godine, posle ovogodišnjeg rekordnog pada, izazvanog pandemijom koronavirusa, povećati za 2,6 posto, saopštila je, kako prenosi AP,  Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Potražnja za ugljem porašće sa očekivanim oživljavanjem svetske ekonomije. Ove godine tražnja za ovim energentom pala je za pet posto.

Između 2018. i 2020. potražnja za ugljem snižena je, prema IEA, za dosad nezabeleženu visoku stopu od sedam posto, odnosno kvantativno za oko 500 miliona tona. Osim koronavirusa, udeo u tome imalo je nastojanje da se pređe na ekološki čistije izvore energije.

"Pre pandemije, za 2020. smo očekivali sasvim nisku stopu rasta potražnje, a sada smo svedoci najvećeg pada od Drugog svetskog rata", izjavio je ovim povodom visoki funkcioner IEA Keisuke Sadamori, zadužen za energetska tržišta i bezbednost.

Sjedinjene Države i Evropa bi iduće godine mogle zabeležiti prvi rast potrošnje uglja za poslednjih skoro deset godina. No, i tako potrošnja uglja neće biti veća nego 2019. U IEA se procenjuje da će se svetska potražnja uglja do 2025. kretati približno oko 7,4  milijarde tona.

Predviđa se da će obnovljivi izvori 2025. prestići ugalj kao globalno najznačajniji izvor. A na drugom mestu liste tzv primarnih izvora energije zemni gas zameniće naftu.

Na tom nivou bi se kretala i tražnja za ugljem i u ključnim azijskim ekonomijama, eventualno bi se mogla nešto povećati. Glavna azijska tržišta učestvuju, inače, sa 75 posto u globalnoj tražnji za ugljem.

Potrošnja uglja stvara veći deo emisija C02 u svetu. Zato je zamena uglja ekološkim čistijim gorivima prihvaćena kao ključni zadatak u globalnoj ekonomiji.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...