EZ: Finansijski podsticaj za energiju iz uglja alarmantan

Autor:   BM

Šest ugovornih strana Energetske zajednice osiguralo je više od 900 miliona evra subvencija za ugalj za 2018. i 2019. godinu, što je gotovo nepromenjeno u odnosu na prethodne tri godine, primetila je Energetska zajednica u studiji objavljenoj početkom decembra. Sama razmera subvencija rasipanih na najzagađivaniji izvor energije je alarmantna, ocenjuju predstavnici EZ ističući da su se subvencije često pružale neprofitnim i neefikasnim termoelektranama. (foto, Pixabay)

U studiji Energetske zajednice, objavljenoj tokom prve nedelje decembra, navodi se da je u  petogodišnjem periodu od 2015. do 2019. šest država dalo više od 2 milijarde evra subvencija za ugalj. Predmet studije su Bosna i Hercegovina, takoznana država Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Ukrajina.

“Sama razmera subvencija rasipanih na najzagađivaniji izvor energije je alarmantna. Iako se Evropska unija čvrsto kreće prema tome da izbaci ugalj, izveštaj pokazuje da su ugovorne strane i dalje zaglavljene u prošlosti“, rekao je Janez Kopač, direktor sekreterijata Energetske zajednice.

Pružena je značajna podrška u obliku garancija za državne zajmove, pri čemu su zajmovi koje je garantovala država dostigli 2 milijarde evra samo u 2019. godini.

Studijom je takođe ukazano na to da su se subvencije često pružale neprofitabilnim i neefikasnim termoelektranama i rudnicima uglja.

“Subvencije značajno iskrivljuju energetska tržišta, šaljući pogrešne signale potencijalnim investitorima i potrošačima i negativno utiču na donošenje odluka o budućem razvoju elektroenergetskog sektora. Nastavak visoke upotrebe ovih subvencija direktna je prepreka energetskoj tranziciji i ispunjavanju ciljeva neutralnosti ugljenika“, napominje se u studiji.

U apsolutnom iznosu, subvencije su bile najviše u Ukrajini, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ukrajina je obezbedila 751,52 miliona evra subvencija za 2018. i 2019. godinu, zatim Srbija 88,76 miliona evra, Bosna i Hercegovina 42,91 miliona evra, takozvano Kosovo* (12,7 miliona evra), Severna Makedonija (3,83 miliona evra) i Crna Gora (1,14 miliona evra).

Izvor: Agencije 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...