Cene emisionih dozvola na rekordnoj visini

ML

Poskupljenje ovih dozvola ubrzava napuštanje uglja kao energenta
(ilustracija, sagorevanje uglja proglašeno je za neprihvatljivo zbog emisije štetnih gasova i sve su strože mere u svetu za suzbijanje ovakve proizvodnje energije)

Cene emisionih dozvola u Evropskoj uniji su u petak ujutro, kako javlja DPA, skočile na rekordni nivo od 31,5 evra za tonu ugljen-dioksida. Poskupljenje ovih dozvola neminovno izaziva dodatne troškove za elektrane i niz drugih industrijskih preduzeća pa u svom konačnom ishodu ubrzava napuštanje uglja kao energenta.

Ta cena se držala relativno kratko na novom nivou i popodne se vratila na na nivo od 30,7 evra, tojest na dosadašnji maksimum koji je bio postignut u avgustu. Analitičari predviđaju nastavak ovog trenda koji "guraju" i evropski političari jer se time ubrzava trend napuštanja uglja.

Na prvi pogled, reklo bi se da je gas (koji ispušta oko polovinu manje CO2 nego ugalj) glavni dobitnik u ovakvom trendu, ali na dužu stazu to su svakako solarna i eolska (vetrenjače) energetika koje su praktično bezemisione.

Više cene emisija znače i više cene električne energije što približava prelomnu tačku kada će se iz obnovljivih, odnosno bezemisionih izvora, proizvoditi jevtinija energija - iz sunca i vetra. Najbliže su tome, prema studiji Dilojta (Deloitte), fotovoltni izvori („sunčane baterije“) koji će to postići već u prvoj polovini ove dekade.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...