Posle požara zaustavljena Topionica bakra u Boru

BM

Rad Topionice bakra u Boru, u kojoj je sinoć izbio požar, biće zaustavljen i otpočeće remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar. Kao razlog kompanija Srbija Ziđin Koper u saopštenju, međutim, navodi to što je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitete vazduha u Boru.

Kompanija Srbija Ziđin Koper saopštila je danas da je odlučila da odmah zaustavi rad topionice i krene u remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar, pošto je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitete vazduha u Boru, piše FoNet.

Treba, međutim, reći da je u Topionici bakra kompanije Srbija Ziđin Koper sinoć izbio požar u kome srećom nije bilo povređenih.

Prema informacijama do kojih je portal “Bor 030” došao, vatra je zahvatila deo cevovoda od poliestera u dužini od oko 30 metara koji sprovodi gasove iz Topionice do Fabrike sumporne kiseline.

Pripadnici borske vatrogasno-spasilačke brigade uspeli su pola sata posle ponoći da ugase požar. U četvoročasovnoj borbi sa vatrenom stihijom, koja je zahvatila cevi od poliestera, po rečima očevidaca, učestvovalo je osam vatrogasaca koji su požar gasili iz tri vozila.

"Požar nije bio velikih razmera, ali je izbio na velikoj visini i teško pristupačnoj lokaciji", rekao je Beti jedan od učesnika akcije.

U saopštenju kompanije Srbija Ziđin Koperse izražava žaljenje zbog takve, nepredivđene situacije. Kako se ukazuje, posle ispitivanja potvrđeno je da su uzroci prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova. Kompanija navodi i da je značajno i to da se pogoni topionice nalaze u dolini, tako da nizak vazdušni pritisak prouzrokuje zadržavanje dimnih gasova na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis. Kompanija će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni, tako će biti sprečeno curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećana iskorišćenost sumpordioksida. Ziđin istače da će biti izvršene sve izvodljive popravke prema realnom stanju opreme i preduzete sve neophodne mere. Kompanija pridaje izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine, bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru, stoji u saopštenju. Kada je reč o neadekvatnoj opreme i objekatima, kompanija preduzima niz mera za optimizaciju procesa proizvodnje, pojačavanje rada na održavanju i remontu opreme, pojačavanje sistema za sakupljanje dimnih gasova, kao i za odsumporavanje, u čemu su "realno postignuti značajni rezultati". Prema Ziđinu, zbog starosti postojećih objekata potrebno je sprovesti sveobuhvatnu tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice, a to se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem U saopštenju se podseća da je upravo zbog toga, kada je kompanija preuzeta, odlučeno da se prioritet da ulaganjima u topionicu i da je planirano da ukupna investicija bude 265 miliona američkih dolara. Kompanija planira da do kraja decembra 2022. godine završi tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje do kraja decembra 2021, uz pretpostavku da će blagovremeno od nadležnih institucija dobiti sve potrebne građevinske i ostale dozvole. Do sada je kompanija uložila ukupno 38.15 miliona dolara u unapređenje životne sredine i ekološku obnovu. U toku radnog veka rudnika u ovu oblast će biti uloženo još 120 miliona dolara, navodi se u saopštenju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...