U Boru povećana proizvodnja bakra

BM

Proizvodnja kompanije Ziđin u rudnicima u Boru i Majdanpeku odvija se u skladu sa planovima – za petinu je veća od ostvarene u istom periodu 2019. godine.
Foto FoNet: Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike sa generalnim direktorom kompanije Ziđin Bor Džienom Siminom i direktorom kompanije Rakita Exploration Fu Feilonom prilikom obilaska radova na otvaranju rudnika Cerovo 2.

Proizvodnja bakra i svih pratećih ruda u rudnicima u Boru i Majdanpeku odvija se prema planiranoj dinamici i u ovim procesima nema većih smetnji, a proizvodnja je za 21 odsto veća u prvom kvartalu ove godine, nego u istom periodu 2019. godine, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je danas sa generalnim direktorom kompanije Ziđin Bor Džienom Siminom i direktorom kompanije Rakita Exploration Fu Feilonom, koja razvija projekat Čukaru Peki kod Bora, razgovarao o tom projektu i aktivnostima oko otvaranja rudnika Cerovo 2.

“Obišli smo radove na otvaranju rudnika Cerovo 2, koji su u ozbiljnoj fazi realizacije i obezbediće nove količine rude u toku 2020. godine”, rekao je Antić i objasnio da se radi o prelasku iz starog rudnika Cerovo 1, piše FoNet.

antic

Govoreći o tome da će nastavak realizacije planiranih projekata biti snažan doprinos ekonomskom oporavku i minimiziranju štetnih efekata po privrednu aktivnost Antić je rekao da se radi o investiciji vrednoj 35 miliona dolara sa godišnjim kapacitetom od 2,5 miliona tona rude.

Delegacija je obišla i Veliki Krivelj, kao i projekat Čukara Pek i Timok, čija se realizacija očekuje do kraja 2021. godine, kada se očekuju i prve količine rude.

antic

“To je veliki projekat, investicija vredna 474 miliona dolara, dobro se realizuje i za nas je značajno da u ovim uslovima vanrednog stanja i epidemije, Ziđin i Rakita realizuju investiciju”, rekao je Antić.

Antić je prisustvovao i predaji donacije zaštitne opreme kompanije Ziđin i Rakita Exploration gradovima Boru i Majdanpeku. Ove firme su zajedno donirale 571.000 dolara u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, za nabavku opreme za laboratoriju u Nišu, koja će se koristiti za testiranje na korona virus.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...