Proizvodnja bakra bez većih smetnji

BM

Proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija se prema planiranoj dinamici. Od kineskih partnera očekujemo da će novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, nakon epidemije, poručio je Aleksandar Antić, srpski minister rudarstva posle sastanka sa rukovodstvom Srbija Zijin Bor i Rakita Exploration.

Proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija se prema planiranoj dinamici. U ovim procesima nema većih smetnji, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike tokom sastanka sa rukovodstvom Srbija Zijin Bor i Rakita Exploration.

Džien Simin, generalni direktor Srbija Zijin Bor Copper i Fu Feilon, direktor kompanije Rakita Exploration (u vlasništvu Zijin Mining Co. Ltd.), koja razvija projekat „Čukaru Peki“ kod Bora upoznali su danas ministra Antića sa situacijom u procesima proizvodnje rude, kao i svim neophodnim merama koje su te kompanije preduzele u pogledu zaštite radnika u borbi protiv epidemije COVID-a 19.

Zijin Bor Copper je za 2020. i 2021. godinu opredelio 800 miliona dolara za podizanje proizvodnih kapaciteta kroz rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih rudnika, povećanje kapaciteta topionice, ali i ulaganje sredstava za zaštitu životne sredine, čiji efekti se već sada vide.

Kompanija Zijin Bor Copper i Rakita Exploration, zajedno su donirale 571 hiljadu dolara  u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, za nabavku opreme za laboratoriju u  Nišu, koja će se koristiti za testiranje na koronavirus.

“Važno nam je da se proizvodnja u rudnicima u Boru i u narednom periodu nastavi prema dogovorenoj dinamici, a za to su, pre svega, neophodni uslovi potpune zaštite svih radnika tokom trajanja epidemije. Ove kompanije preduzele su sve mere prevencije, i zbog toga nema bojazni da će se održati kontinuitet proizvodnje. Kineski partneri preneli su sva iskustva o preduzimanju ovih mera iz njihovih rudnika širom sveta, te da je ovo još jedna okolnost koja će pomoći lakšem prevazilaženju epidemije, istakao je Antić podsećajući da je za Srbiju rudarski sektor od velikog značaja, imajući u vidu udeo te privredne grane u ukupnom rastu BDP-a.

Antić je istakao da će ekonomske mere, koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, tek pokazati svoju pravu snagu i poručio da “od kineskih partnera očekujemo da će novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, nakon epidemije”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...