Kinezi u RTB Bor ulažu 1,46 milijardi dolara

J.P.

Da bi postao većinski vlasnik (63 odsto) RTB Bor kineski Ziđin treba da isplati svih 350 miliona dolara za tenderom predviđenu obaveznu dokapitalizaciju. Kinezi će, ukupno, u RTB Bor tokom narednih šest godina investirati 1,46 milijardi dolara.

Kineska kompanija Ziđin Mining Grup (Ziđin Mining Group) danas je izabrana za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Do kraja septembra sa ovom kineskom državnom firmom treba da bude potpisan ugovor po kome će postati vlasnik 63 odsto u RTB Bor, s tim da u narednih šest godina uloži ukupno 1,46 milijardi dolara – kroz obavezni investicioni plan, koji su predočili u ponudi, Kinezi će uložiti 1,26 milijardi dolara (gde spade 350 miliona dolara za dokapitalizaciju - na ime obaveze investiranja iz tendera) plus joša 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljenim planom reorganizacije).

Aleksandar Antić, minister rudarstva i energetike u Vladi Srbije je na konferenciji za novinare rekao da se kineska kompanija obavezala da sačuva postojećih 5.000 radnih mesta.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u drugoj polovini septembra a početkom naredne godine kineski partner će, najverovatnije, preuzeti RTB Bor.

Antić je pojasnio da do kraja ove godine Ziđin Mining treba da uplati najmanje 100 milona dolara, a postaće vlasnik 63 odsto RTB-a kada isplati svih 350 miliona dolara za obaveznu dokapitalizaciju.

"Ovo je veliki i važan dan za Srbiju. RTB Bor je dobio snažnog strateškog partnera, koji će ga unaprediti", naglasio je ministar i dodao da je tenderski proces bio transparentan i dobar i rezultirao najbolhom ponudom.

U preloženim investicijama Ziđin je naveo da će 320 miliona dolara uložiti u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

Topionica, čiji je kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a koja trenutno proizvodi oko 43.000 tona, će za tri godine raditi punim kapacitetom, a Ziđin planira da nakon šest godina poslovanja proizvodnju povećaju na 120.000 do 150.000 tona godišnje.

Antić je rekao da je tenderom predviđeno da obaveza rešavanja zagađenja bude ostavljena strateškom partner, tako da će Ziđing u ekologiju i rešavanje istorijskih ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

RTB Bor, preduzeće od ogromne važnosti za čitavu Srbije, a naročito za život građana Istočne Srbije do sada je preživelo četiri neuspešne privatizacije i traženja strateškog partnera (2006. 2007. 2008. i 2009. godine).

Najznačajnije investicije u RTB-u Bor biće otvaranje novog rudnika Cerovo, povećanje proizvodnje u rudniku bakra u Majdanpeku, izgradnja nove flotacije i povećanje proizvodnje u Velikom Krivelju. Veoma važno je i produbljivanje borske jame, iz koje će se već za tri godine izvlačiti tri miliona tona rude.

.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...