Antić: Kineski Ziđin i ruski U gold u trci za RTB Bor

J.P.

Tenderska komisija danas je donela odluku da prijave kineske kompanije Ziđin i ruske firme U gold ispunjavaju uslove za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Boru, rekao je minister rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Kineska Ziđin i ruska U gold dve su kompanije čije prijave ispunjavaju uslove za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u Rudarsko topioničarskom basenu (RTB) Bor, ustanovila je tenderska komisija, koja je danas otvorila njihove ponude, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, precizirajući da je tenderska komisija danas donela odluku da ponuda kanadske kompanije Dajmond filds ne ispunjava uslove za učešće na tenderu.

Antić smatra da bi, nakon evaluacije ponuda i ozbiljnih pregovora, ugovor mogao biti potpisan u septembru. Izabrani strateški paratner bi operativno upravljanje RTB Borom mogao da preuzme od početka 2019. godine.

Komisija je, po izvršenom uvidu o ispunjenosti uslova sve tri pristigle ponude na tender ustanovila da ponuda kanadske kompanije Dajmond filds nije ispunila neophodne uslove za učešće. Ponuda Kanađana u određenim elementima nije imala obavezujući karakter i nije bila praćena obaveznom banarskom garancijom od milion dolara za ozbiljnost ponude.

"Nama su do 20. avgusta dostavljene tri ponude, komisija je izvršila uvid i ocenjivanje ispunjenosti uslova za učešće na tenderu i danas je konačno ocenjeno da dve kompanije ispunjavaju uslove za učešće na tenderu. Komisija je danas otvorila dve ponude koje ispunjavaju uslove i u najkraćem roku će izvršiti ocenjivanje tih ponuda", rekao je Antić.

Sledeća faza je analiza tehničkih i finansijskih elemenata ponude i poslovnog plana. Antić očekuje do kraja godine ''klouzing'' i uplatu od najmanje 100 miliona dolara.

“Očcekujem da ćemo od 1. januara imati stateškog partnera koji će operativno prezueti upravljanje odnosno menadžment RTB Bora. RTB Bor je izuzetno važna kompanija za našu ekonomiju i za istočnu Srbiju. Zato je važno da dobijemo snažnog partnera, koji će podržati viziju države za dalji razvoj RTB-a, a to je pre svega snažan investicioni ciklus, u nove rudnike i modernizaciju ukupne proizvodnje, sa idejom da RTB u narednim godinama postane lider u toj oblasti. Da stabilizuje svoje poslovanje i dugoročno bude jedan od ključnih oslonaca naše privrede. Očekujem da ćemo dobiti dobre ponude, koje treba da obezbede da RTB sa novim strateškim partnerom ima sigurnu budućnost i snažnu razvojnu politiku. Verujem da će to biti urađeno u najkraći rokovima i da ćemo imati kompaniju koja je poslala najbolju ponudu za strateško partnerstvo", rekao je Antić uz komentar da je “reč, zaista, o ozbiljnim kompanijama na svetskom nivou”.

Ministarstvo privrede je ranije saopštilo da su ponude na tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor, koji je Vlada Srbije objavila 18. jula, dostavile tri kompanije, iz Kine, Rusije i Kanade, podseća Tanjug.

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor 20. avgusta je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude. Sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju. Među njima su su tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedoski rudnik i jedna domaća firma čiji je vlasnik Milana Popović, privrednik koji se godinama bavi bakrom.

Kinezi su često spominjani kao najozbiljniji kandidati za strateško partnerstvo u RTB Boru, a učešće na tenderu je velike kineske kompanije je ranije potvrdio i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Interesovanje za RTB je, inače, pre tendera pokazalo 11 kompanija: iz Rusije, Kine, Kanade i Turske, kao i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile dju dilidžens (dubinsko snimanje).

Tenderom nije definisan vlasnički udeo koji je na prodaju već će se država opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji udeo za obavezeno ulaganje / novčanu dokapitalizaciju od 350 miliona dolara.

"Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu", kazala je ranije premijerka Ana Brnabić.

Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara.

Preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB Boru, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i / ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi.

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u Srbije učešćem od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak ped procenata. Samo RTB Bor, trentno, doprinosi BDP sa 0,8 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...