Tramp protiv uvoza urana iz bivših sovjetskih republika

M.L.

Američki predsednik Donald Tramp najavljuje oživljavanje domaće proizvodnje urana, da bi smanjio uvoznu zavisnost od bivših država SSSR - Rusije, Kazahstana i Uzbekistana.

Predsednik SAD Donald Tramp utvrdio je nešto što ga je moralo šokirati – SAD su, kako piše Fajnešnel (Financial) Post, gotovo sasvim zavisne od uvoza urana, pri čemu oko polovine uvoza dolazi iz postosovjetskih republika.

Skoro polovina uvoza potiče iz Kanade i Australije, što mu verovatno ne smeta, ali druga polovina dolazi iz postsovjetskih zemalja. tj iz Rusije, Kazahstana i Uzbekistana. Pre svega zato, on će, kako je najavio, nastojati da oživi domaću proizvodnju, koja sada pokriva svega sedam posto potrošnje.

Još koliko 1980. SAD su prozvodile oko 18.000 tona koncentrata urana, što im je bilo dovoljno da pokriju potrebe u nuklearnoj energetici i vojnoj industriji. Od tada se , međutim, eksploatacija snižavala svake godine, tako da je lane pala na svega 1.274 tona. Celokupan uvoz čini sirovina, samo iz Rusije dolazi obogaćeni uran.

NAJVEĆI AMERIČKI SNADEVAČI URANOM (2017. godine u tonama)

Kanada               6.378

Australija            3.691

Rusija                 3.209

Kazahstan          2.109

domaći izvori      1.324

Uzbekistan            975

Ostali                  1.855

Ukupno             19.537

Izvor: JUES Informejšn Adminstrejšn (U.S. Energy Information Administration)

Tramp je naložio američkom Ministartvu trgovine da proveri da li ovakav uvoz sirovine i obogaćenog urana predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost. U igri je, kao odgovor, uvođenje uvoznih carina, kao što je bilo u slučaju čelika i aluminijuma. Nagoveštaj takve namere zaprepastio je proizvođače nuklearne energije u SAD, koji i sada teško odolevaju konkurenciji jevtinijih izvora, kao što su, uglavnom, gasne elektrane, tako da bi ih dalje povećanje (uvozne carine) dovelo u još teži položaj.

Fajnešnel Post dodaje da američke prozvođače urana demotiviše naročito pad cena uranovog koncentrata, do koga je došlo posle havarije u japanskoj nuklearci Fukušima marta 2011. Posebno im je teško da konkurišu proizvođačima koncentrata iz Rusije i Kazahstana, koji su u državnim rukama. Visoke uvozne carine bi mogle, kako se procenjuje, da ožive proizvodnju konzerviranih rudnika u Utahu i drugim američkim državama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...