Rašće potražnja za čelikom u EU

BM

Evropsko udruženje za čelik Eurofer procenjuje da će i ove godine, zbog konstantnog snažnog rasta narudžbna u industriji i građevinskom sektoru, potražnja za ovom sirovinom porasti.

U 28 zemalja Evropske unije potražnja za čelikom, koja isključuje uticaj promena u zalihama, treba ove godine da poraste 1,9 odsto, istim tempom kao i u 2017.godini, uz solidnu potražnju u industriji i građevinskom sektoru, procenjuju u Euroferu (Evropskom udruženju za čelik), piše SEEbiz.

Tokom 2019. godine rast će, međutim, usporiti na 1,4 odsto.

U Euroferu, ujedno, upozoravaju da bi izvoz mogao ugroziti jači evro, da bi se potom fokusirali na uvoz.

Prošle godine je, zbog zaštitnih mera, uvoz čelika u EU pao oko jedan odsto. Ove mere su uvedene kako bi se neutralisao uticaj dampinga i nepravednih subvencija i zbog rasta cena u Kini, čime je izvoz kineskog čelika u Evropu postao manje unosan.

Prema Euroferovim je podacima kineski izvoz čelika u EU u 2017. “potonuo” 41 odsto. Smanjen je i ruski izvoz, za 32 odsto a ukrajinski, za 31 odsto. Ali, uvoz čelika iz Indije i Indonezije udvostručen je, a uvoz iz Turske uvećan je za 64 odsto u odnosu na 2016. godinu.

U Euroferu konstatuju da su mere zaštite prouzrokovale manjak koji su brzo popunile druge zemlje.

"Laka smo meta za izvoznike u celom svetu, kada je u pitanju prodaja dela proizvodnje, koju ne mogu plasirati na vlastitom tržištu", objasnio je čelnik Euroferovog odeljenja za ekonomiju Jeroen Vermeij na konferenciji za novinare uoči objave izveštaja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...