Britanci zainteresovani za rudarski sektor u Srbiji

BM

Firme iz Velike Britanije zainteresovane wsu za još veće poslovanje u rudarskom sektoru u Srbiji, a Aleksandar Antić, srpski minister rudarstva i energetike je britanskom ambasadoru Denisu Kifu rekao da je potrebno unaprediti ekonomske odnose dve zemlje, kao i da očekuje veće prisustvo engleskih firmi u Srbiji, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

U ovom trenutku dve engleske kompanije - Mineco i Metalfer postižu pozitivne rezultate, obavestio je ambasador Velike Britanije u Beogradu, Denis Kif ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, govoreći mu o interesu engleskih kompanija za veće prisustvo u sektoru rudarstva u Srbiji.

Kif je naglasio da rudarstvo vide kao veliku mogućnost za intenziviranje saradnje sa Srbijom.

Uz podršku Fonda za dobru upravu Velike Britanije realizuju se dva projekta: preko EBRD-a - jačanje korporativnog upravljanja u JP Elektroprivreda Srbije i preko Svetske banke, kao podrška restrukturiranju rudnika Resavica. Očekuje se i odobrenje finansiranja projekta podrške modernizaciji energetskog sektora u Republici Srbiji, kroz ekspertsku pomoć EPS-u, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Velika Britanija je, takođe, zainteresovana za intenziviranje saradnje u oblasti energetike, pre svega kroz projekte podrške proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, i upotrebe novih tehnologija za smanjenje emisije štetnih gasova prilikom sagorevanja uglja.

Ministar Antić ukazao je da je potrebno unaprediti ekonomske odnose dve zemlje, kao i da očekuje veće prisustvo engleskih firmi u Srbiji.

“U oblasti rudarstva u Srbiji prisutne su velike multinacionalne kompanije iz Australije, Kanade, Velike Britanije, Amerike, što je još jedna potvrda da je Srbija mesto gde vredi ulagati”, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvaljujući za pomoć koju je Velika Britanija pružila Svetskoj banci u formiranju ekspertskog tima za sprovođenje procesa restrukturiranja rudnika Resavica.

Antic smatra da postoji prostor za saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije i ukazao da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati podršku engleskim kompanijama, koje žele da realizuju projekte u saradnji sa domaćim preduzećima, kako u oblasti geoloških istraživanja, tako i u oblasti energetike.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...