Sve bliže realizaciji otvaranje rudnika jadarita u Srbiji

J. Putniković

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije Rio Tinto u vezi implementacije Projekta Jadar, omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade i ove kompanije, a sve u cilju otvaranja rudnika za eksploataciju litijuma i bora u okolini Loznice. Ukoliko se ovaj projekat realizuje proizvodnja u Srbiji će da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto, koji je danas potpisan, trebalo bi da omogući implementaciju projekta Jadar, koji se odnosi na istraživanje litijuma u okolini Loznice.

Memorandum će omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade i ove kompanije, kako bi se omogućio efikasniji razvoj Projekta Jadar kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Projekat Jadar, koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji, odnosi se na razvoj ležišta litijuma i borata svetske klase, a ukoliko se realizuje moći će da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

Recc je o nalazištu svetske klase, koje će moći da zadovolji više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma.

Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Anti i izvršni direktor Rio Tinto uranijum i borati Sajmon Trot i direktor Rio Sava eksplorejš d.o.o. Ričard Stori. Potpisivanju su prisustvovale premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Australije DŽulija Fini. Brnabić i Antić su prethodno u Vladi Srbije održali sastanak sa predstavnicima britansko-australijske kompanije Rio Tinto.

Kompanija koja, inače, spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gde u okviru projekta Jadar, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.

„Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu, a projekat Jadar značajno će uticati na razvoj Loznice i celog regiona. Projekat angažuje domaće i svetske stručnjake, koji pored socio-ekonomskih parametara posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine, bez čega je svaki dalji napredak nezamisliv. Kompanija Rio Tinto do sada je uložila 90 miliona dolara u projekat Jadar, a pokretanje proizvodnje je planirano 2023. godine, što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta. Povećanjem investicija u Srbiji direktno se ubrzava ekonomski rast. To je preduslov za unapređenje kvaliteta života svakog građanina, što je najvažniji zadatak Vlade Srbije,“ izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Nakon što je potpisao Memorandum u ime Vlade Republike Srbije ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je naglasio da veruje da će potpisivanje Memoranduma o razumevanju ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije.

„Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegova implementacija učiniće Srbiju ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora – koji su bitni za savremeni razvoj. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije”, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Sajmon Trot, izvršni direktor Rio Tinto So, uranijum i borati, koji je potpisao Memorandum u ime kompanije Rio Tinto je rekao da su „veoma zadovoljni napretkom u potpisivanju Memoranduma, koji polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i Rio Tinto korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou.”

jadarit

Projekat Jadar može da donese značajne dugoročne i održive koristi za Srbiju i lokalnu zajednicu tokom dugog perioda od više decenija, za mnoge njene generacije. Projekat se implementira u skladu sa najvišim međunarodnim standardima bezbednosti i zaštite na radu, zaštite životne sredine i standarda saradnje s lokalnom zajednicom. Ukoliko projekat dobije sva odobrenja, kompanija planira da investira značajna kapitalna sredstva u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu jadarita.

Usled visoke koncentracije litijuma i bora - kao i geološskog ležišta za koje je procenjeno da iznosi 200 miliona tona Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu, podseća Tanjug.

Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Nalazište, takođe, sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

Bor je, takođe, upotrebljen pri izradi izolacije koja građevine čini energetski efikasnijim prostorima, kao i pri izradi ekrana za televizore, računare i pametne telefone.

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto otkrio je u blizini Loznice 2004. godine ležište, koje sadrži mineral pod nazivom jadarit. Dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je mineral pronađen.

Sasvim slučajno, jadarit je gotovo istog hemijskog sastava kao i kriptonit, izmišljeni mineral u slavnoj priči o Supermenu.

Projekat je trenutno u fazi izrade studije prethodne opravdanosti.

Tim internacionalnih stručnjaka iz različitih oblasti (od rudarstva, prerade do odnosa sa lokalnom zajednicom) privodi kraju studije, koje su sastavni deo studije prethodne opravdanosti, kako bi bila moguća detaljnija procena tehničke i ekonomske održivosti projekta.

Oba ciljna proizvoda projekta, litijum i bor, igraju važnu ulogu u energetski efikasnijoj budućnosti.

Ova uloga se, između ostalog, ogleda u upotrebi litijuma za izradu baterija za vozila na električni pogon, kao i u upotrebi bora pri izradi izolacije staklenim vlaknima i izgradnji vetrenjača.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...