Kinezi stvorili novog giganta u sektoru čelika

BM

Kina je zvanično oformila novog nacionalnog lidera u oblasti proizvodnje čelika, spajajući dve velike čeličane, javlja agencija Frans pres.

Šangajska Baostil grupa (Baosteel) i Vuhan ajron end stil grup (Wuhan Iron and Steel) spojile su se stvorivši novu kompaniju pod nazivom Čajna baovu stil grup (China Baowu Steel), koja tako postaje drugi najveći proizvođač čelika na svetu iza multinacionalne kompanije Arselor Mital, čije se akcije kotiraju na Pariskoj berzi.

Povodom formiranja nove kompanije, u Šangaju je održana ceremonija, kojoj su, kako navodi Frans pres, prisustvovali vodeći zvaničnici iz kineske vlade i domaćih kompanija, prenosi Tanjug.

Udružena kompanija će imati ukupne aktive u vrednosti od 730 milijardi juana (105,9 milijardi dolara) i 228.000 zaposlenih, navodi se u saopštenju novooformljene kompanije Baovu.

Dve kompanije su prošle godine proizvele ukupno oko 60 miliona tona čelika, prema podacima Svetske asocijacije za čelik, što je više od proizvodnje prethodnog nacionalnog lidera, kompanije Hestil.

Tražnja za čelikom u Kini je oslabila, jer rast kineske privrede usporava, a globalna industrija čelika je pogođena prekomernom ponudom.

Ta kriza je prouzrokovala da proizvođači u Aziji, Evropi i SAD, pretrpe velike gubitke, što je dovelo do političkih podela između trgovinskih partnera i optužbi za damping.

Zvanični Peking je obećao da će smanjiti proizvodnju za 100 do 150 miliona tona do 2020. godine, u sklopu nastojanja da se izbori sa viškom proizvodnje čelika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...