Papa Franja beatifikuje salvadorskog nadbiskupa-marksistu

M.L.

Proglašenje za blaženog, Oskara Romera, koga su 1980. “eskadroni smrti” ubili tokom mise, sve dosad je za Vatikan bila tabu tema zbog izrazito levičarskih ideja ovog sveštenika
(foto, Óscar Arnulfo Romero y Galdámez)

Papa Franja otvorio je, posle 34 godine, put kao beatifakciji, tj proglašenju za blaženog, salvadorskog nadbiskupa Oskara Romera što je dosad u Vatikanu smatrano za tabu zbog marksističkog ideja ovog svešětenika.  Romero, koji je ubijen 1980. dok je služio misu, bio je protivnik tadašnje desničarske vojne vlade, a podržavao je levičarske ustanike.

romero-i-papa-jovan-pavle-II

Papa Jovan Pavle II i nadbiskup Oskar Romero

“Za mene je Romero božji čovek... Nema nikakvih doktrinarnih problema i veoma je važno da beatifkacija bude brzo sprovedena”, izjavio je papa, kako javlja BBC, u avionu tokom povratka sa svoje azijske turneje.

Romero je bio jedna od ključnih ličnosti u borbi protivg tzv eskadrona smrti, tajnih jedinica koje su u službi vlade likvidrale tokom građanskog rata u Salvadoru oponente vojnog režima. Romero je stao na stranu levičarskih pobunjenika i uporno pozivao vladu da prestane s nasiljem. Ubijen je tokom druge godine građanskog rata a niko nije odgovarao za taj zločin za koji je bilo jasno da je naručen od strane vojnog režima .

U ime države, salvadorskim vernicima i svima koji su poštovali i voleli Romera izvinio se pre četiri godine levičarski predsednik Mauricio Funes i kazao da je nadbiskup bio žrtva napada ljudi, povezanih s tadašnjom vladom. Tokom salvadorskog građanskog rata 1979-1992. poginulo je oko 75 hiljada ljudi.

Papa Franja s Romerom deli isti principijelni pogled na svet: Katolička crkva bi na svet morala da gleda očima najsiromašnijih ljudi. Beatifikacija je, inače, prema kanonima Katoličke crkve, prvi korak ka sanktifikaciji tj proglašenju za sveca. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...