Poljski katolici manje idu u crkvu

M. Lazarević, Prag

Katolička crkva u Poljskoj, smatranoj za najkatoličkiju zemlju Evrope, objavila da redovno u crkvu sada ide manje od 40 posto vernika
foto: Marš konzervativnih kotolika u Varšavi sa zahtevom za više religije u društvenom i političkom životu Poljske (mart 2010.)

Poljska katolička crkva potvrdila je da je procenat katolika, koji redovno idu na nedeljnu misu, po prvi put posle 35 godina pao ispod 40 posto. Tačnije, iznosi 39 procenata.

Iz objavljenih podataka proizilazi da je u poslednjih deset godina broj aktivnih katolika smanjen za oko dva miliona. Poljska, koja broji skoro 40 miliona stanovnika, smatra se „najkatoličkijom zemljom“ Evrope, u kojoj se kao katolici izjašnjava preko 90 posto građana.

O tome da je u Poljskoj u porastu sekularno raspoloženje i laicizacija društva, govori i čnjenica da se sve češće javljaju inicijative da se odstrane krstovi s javnih zgrada, kao i učestali sporovi oko državnog finansiranja crkve.

Zanimljivo je, međutim, kako piše britanski Dejli telegraf (The Daily Telegraph) da je u ostale dve najkatoličkije zemlje Evrope -  Španiji i Italiji, od prošle godine, tj od ustoličenja novog pape Franje, registrovan trend vraćanja vernika u crkve.

Simobiličan znak da se u Poljskoj menjaju tradicionalna konzervativna verska raspoloženja bio je 2011. izbor za poslanika u parlamentu jednog homoseksualca i jednog transeksualca iz takozvanog Palikotovog pokreta. Jedan od prvih njihovih zahteva je bio da se iz Parlamenta ukloni krst što je parlament odbio, tvrdeći da se radi o zvaničnim državnom simbolu, što je potom potvrdio i sud.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...