Svake godine za veru u svetu umre oko sto hiljada hrišćana

M. Lazarević

tvrdi italijanski nadbiskup, stalni posmatrač Vatikana u OUN, Silvano Maria Tomasi
(foto, Radio Vatikan)

Svake godine umre u svetu oko 100 hiljade hrišćana, što je u vezi sa njihovom verom. Ovaj, dosad nepoznati i istovremeno iznenadjujuće zastrašujući podatak, izneo je na Radio Vatikanu stalni posmatrač Svete Stolice pri OUN u Ženevi, italijanski nadbiskup Silvano Maria Tomasi.

Kao problematične oblasti on je u tom kontekstu pomenuo Bliski Istok, Afriku i Aziju.

„To su zaista šokantne, gotovo neverovatne brojke“, dodao je Tomasi.

Hrišćani su, po njegovim rečima, često prinuđeni da napuštaju svoje domove, a u nekim zemljama im pale i ruše hramove. Žrtve su, takodje, silovanja, otmica i diskriminacije. Kao primer naveo je nedavnu otmicu dvojice pravoslavnih  biskupa u sirijskom mestu Halab u aprilu ove godine.

„Versku slobodu teško narušavaju sektaštvo, netolerancija, terorizam i diskriminacioni zakoni“, zaključio je nadbiskup Tomasi.

U sličnom tonu na ovu temu nedavno je govorio i sekretar Papskog saveta za pravdu i mir Mario Toso prema kome bi se diskriminacinji hrišćana trebalo pristupati na isti način kao antisemitizmu i islamofobiji. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...