Skandal u pravoslavnoj crkvi Češke i Slovačke

Milan Lazarević, PRAG

Naslednika svetog Gorazda na crkvenom tronu optužuju da krši celibat i da održava veze s nekoliko žena s kojima ima decu
(mitropolit Krištof)

 

Poglavar pravoslavne crkve u Češkoj i Slovačkoj, Krištof (Kryštof – građanskog imena Radim Pulec) biće uskoro izveden pred crkveni sud, najavljuju juče češki mediji. 

U crkvenoj tužbi, arhiepiskop praški i mitropolit čeških zemalja i Slovačke, kako glasi zvanični naziv funkcije 59-godišnjeg Krištofa, je okrivljen za narušavanje celibata, na koji ga obavezuje ova funkcija, kao i za to što je održavao veze sa nekoliko žena s kojima ima, kako se tvrdi, decu.

kristof mitropolit

Poglavar pravoslavne crkve u Češkoj i Slovačkoj

Sam Pulec, kako navodi najgledanija komercijalna televizija Nova, odbacuje optužbe grupe ljudi iz ckrvenog vrha koji se pozivaju na njegove fotografije sa ženama i decom.      

U tužbi se tvrdi da je čak sedam godina održavao vezu sa suprugom jendog sveštenika. Kako navodi sekretar praške dijaceze Ladislav Milko, on ima s više žene čak desetoro dece. 

Imam dvoje dece, kćeri Katerinu i Suzanu, ali to je iz braka pre nego što sam položio monaški zavet. Ni o kakvoj svojoj drugoj deci ništa ne znam. Video sam neke fotografije nekih žena ali to su fotografije sa javnih mesta i tu nema nikakvih dokaza da bih s nekom od njih imao odnos, izjavio je Krištof.

Njegove kolege u vrhu Crkve, međutim, ističu da imaju dokaze za ono što tvrde – fotografije i adrese žena i dece. U svakom slučaju, pravu istinu o ovome moraće da utvrdi crkveni sud.

Krištof je bio u ovdašnjoj javnosti često prozivan kao navodni agent komunističke tajne službe STB sa konspirativnim imenom Dalimil ali je, ipak, uspeo da se sudskim putem očisti od te kvalifikacije. Za njegove ime se, međutim, kako navod češki mediji, vezuju neke nepravilnosti u upravljanju imovinom crkve kojoj je nedavno u restituciji vraćen imetak u vrednosti od oko milijardu kruna (oko 40 miliona evra). 

U osnivanju i počecima rada Pravoslavne čehoslovačke crkve Češke i Slovačke, posle I svetskog rata, značajnu pomoć je pružila Srpska pravoslavna crkva (SPC) sa kojom su češki i slovački pravoslavci bili u kanonskom jedinstvu sve do 1945. Na čelu te crkve bio je vladika Gorazd (građanskim imenom Matej Pavlik), bivši katolički svštenik koji je potom studirao u Beogradu bogoslosloviju. Gorazd je pogubljen 1942. zato što je u hramu Ćirila i Metodija u Pragu sakrio atentatore na nacističkog gaulajtera Češke, Rajnharda Hajdriha (Reinhard Heidrich). Gorazd je kasnije proglašen za sveca. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...