Carigradski patrijarh smatra mogućim ujedinjenje sa katolicima

M. Lazarević

No, Vaseljenski patrijarh misli da je ujedinjenje dugorčan proces i da se neće dogoditi za njegova života
(foto, carigradski patrijarh Vartolomej)

Carigradski, odnosno Vaseljenski patrijarh Vartolomej smatra da je moguće ponovno ujedinjenje pravoslavaca i katolika.

Dve crkve su se međusobno podelile posle takozvane Velike šizme 1054. Ovaj stav Vartolomeja koji je kao najviši predstavnik – patrijarh Grčke pravoslavne crkve, prvi među jednakima (primus inter pares) među pravoslavnim patrijarsima, objavio je ovih dana turski dnevnik Hurijet.

papa vartolomej

Patrijarh Vatrolomej se, nakon ustoličenja pape, zadržao još dva dana u Rimu i za to vreme se, kako se navodi, više puta sastao sa njim. Kako je saopštila Vaseljenska patrijaršija, ti razgovori su protekli veoma srdačno

Vartolomej, koji je prošle nedelje učestovao na ustoličenju novog pape Franje, podvukao je da je novi poglavar rimo-katolika u mnogome različiit od svojih prethodnika i da je sposoban da izvede krupne reforme među katolicima.

Grčki patrijarh Konstantinopolja, kako glasi izvorna titula Vartolomeja, međutim, ukazao je da bi eventualno takvo ujedinjenje mogle izvesti buduće generacije. Verovatno se to neće dogoditi za mog života, dodao je 73-godišnji Vartolomej.

On je potvrdio da je Franju pozvao u posetu sedištu pravoslavne crkve u Instanbulu. Datum te posete još nije poznat. Vartolomej i Franja će se, inače, sigurno ponovno susresti izmedju 4. i 6. januara sledeće godine u Jerusalimu tokom pravoslavnog Božića, a prilikom obeležavanja 50-godišnjice susreta nekadašnjeg pape Pavla VI i carigradskog ekspatrijarha  Atenagore. 

vaseljenski patrijarh bg sahrana

Vaseljenski patrijarh Vartolomej u Beogradu 2009. godine na sahrani patrijarha Pavla

Kao prvi po časti među patrijarsima, carigradski patrijarh lično, ili preko svog izaslanika, predsedava svakim saborom pravoslavnih verskih poglavara, ima ulogu portparola pravoslavlja, posebno u ekumenskim susretima s drugim hrišćanskim crkvama (kao što su katolička, protestantska...). On, ipak, nema nikakvu direktnu jurisdikciju nad drugim patrijarsima ili autokefalnim pravoslavnim crkvama. Njegovo je pravo da saziva vanredne sinode na kojima će sudelovati pravoslavni patrijarsi (ili njihovi izaslanici) gde se raspravlja o iskrslim problemima. Osim toga, od 1960. saziva i dobro posećene svepravoslavne sinode. Osim što je duhovni lider preko 300 miliona pravoslavnih hrišćana u celom svetu, on je i direktni poglavar pravoslavnih eparhija u Severnoj i Južnoj Americi , Zapadnoj Evropi,  Australiji, Novom Zelandu, Hongkongu, jugoistočnoj Aziji, Koreji i delovima današnje Grčke.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...