Josef Racinger ostaje Benedikt xvi i „njegova svetost“

M. Lazarević

Ostaće bez papskog prstena, kao i crvenih cipela. Ostaće mu ime Benedikt XVI i označavanje „njegova svetost“, biće zvanično titulisan kao „emeritni papa“, a Vatikan će se i dalje brinuti za njegovo zdravlje i život
(Papa Benedikt juče u Vatikanu, ustaje sa papskog prestola)

Vatikanu nije bilo lako da se snađe u situaciji kakva se nije desila više od 600 godina tj šta s papom Benediktom XVI koji se povukao. Zato se i čekalo oko tri sedmice da se o tome u vrhu katoličke hijerarhije i papske države razmisli i donesu odgovarajuće odluke koje je uoči isteka vršenja  papske dužnosti Benedikta XVI saopštio vatikanski portparol Federiko (Federico) Lombardi.

Papa Benedikt će na kraju svoje službe morati da skine zlatni papski prsten koji nose poglavari Katoličke crkve nose od 13. veka i koriste ga kao pečat papskih dokumenata. Taj prsten se, inače, uništava po smrti pape, a uništiće se i u slučaju odstupajućeg pape, kako je precizirao Lombardi, srebrnim čekićem. Novi papa dobiće novi prsten...

papa-poslednji-sasta

Papa Benedikt juče u Vatikanu na oproštajnom sastanku sa kardinalima

Bivšeg papu čekaju i neke druge promene. Na primer, neće moći da nosi crvene cipele koje se po tradiciji, sada se već zaboravilo zašto, smatraju „papskim“. Benedikt XVI će nositi tamne, takve je dobio nedavno na poklon prilikom posete Meksiku, a koje su, prema Lombardiju, veoma udobne. Neće nositi ni crvenu papsku mozetu  tj široku kapuljaču koja pokriva ramena. U penziji će nositi i dalje belu mantiju.  

Benedikt XVI se nece vratiti svom civilnom imenu – Josef Racinger (Joseph Ratzinger), ostaje da živi u Vatikanu, koji će se brinuti i dalje o njegovom zdravlju i životu u dubokoj starosti. Zadržava se papsko označavanje - njegova svetost - a zvanično biće titulisan kao „emeritni papa“ (oznaka „emeritus“ potiče iz starog Rima gde se upotrebljavala za vojne veterane koji su časno vršili svoju dužnost).            

Emeritnom papi ostaje na usluzi lični asistent nadbiskup Džordž Gezvejn (George Gaswein). On je, međutim, kako tvrdi BBC, predviđen da vodi domaćinstvo novog pape.

Papski nalog Benedikta XVI na Tvitteru ugasiće se. Još nije jasno šta će biti s tim načinom medijske komunikacije i da li će novi pontifeks maksimus (pontifex maximus) nastaviti s tim što bi, naravno, trebalo da zavisi, prvenstveno, od njega.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...