Bog nije muškog roda

M. Lazarević, PRAG

tvrdi nemačka ministarka Krisitina Šreder koja se zalaže za „genderovski neutralnog boga"

Nemačke konzervativne političare, pa i deo tako orijentisane javnosti, razljutile su u vreme Božića izjave ministarke za porodicu Kristine Šreder (Schroeder) prema kojima reč Bog ne bi trebalo da bude muškog roda. Za to se ona založila u intervjuu nedeljniku Di cajt (Die Zeit). Prema kritičarima, ovaj put je ministarka u svom gendrizmu koji se temelji na tzv političkoj korektnosti, otišla predaleko...

Nemački jezik ima tri člana zajedničkih imenica koji označavaju njihov gramatički rod – der za muški,  „die“ za ženski i „das“ za srednji (neutralni) rod. Bog se na nemačkom, kaže „der Got“ (der Gott) tojest muškog je roda. Ministarka Šreder je, međutim, Cajtu izjavila da bi svaki čovek trebalo da ima mogućnost da se u vezi roda ove imenice sam odluči... Može biti sasvim dobro i genderovski neutralno „das Gott“, istakla je ona.

Njene kolege i koleginice iz Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) te izjave smatraju za skandalozne.

Za takvu apsolutnu besmislicu nemam reči, izjavila je bavarska ministarka rada i socijale iz CSU Kristina Hadertauer (Christine Haderthauer) i dodala: Tužno je da se te jake slike koje su važne za imaginitavnost naše dece deci kradu u ime političke korektnosti.

Izjava ministarke Šreder ražestila je i poslanika CSU Štefana Milera (Stefan Muller).

Nezavisno od toga što je sada Božić, čini mi se da nije na mestu to što je ona izjavila i jako me čudi.

Bog je za nas otac Isusa Hrista i tako bi trebalo i da ostane, išao je direktno na stvar poslanik iste strane Norbert Geis.

U ovom intervjuu ministarka Šreder nije ostala samo na komentaru gramatičkog roda reči Bog nego je kritikovala i klasične dečje bajke braće Grim (Grimm) jer su, prema njoj, seksističke


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...