Katar snima najskuplju tv-seriju u istoriji

Milan Lazarević, PRAG

Serija o proroku Muhamedu koštaće milijardu dolara. U skladu s tradicijom, ni u jednom kadru neće se pojaviti osnivač islama
(ilistracija: Katar, jedna od najbogatijih država na svetu)

 

U Kataru se priprema snimanje tv-serije o proroku Muhamedu koja će biti najskuplje televizijsko ili filmsko delo u istoriji. Poređenja radi, najskuplje tv-serije stoje ispod 200 milion dolara, a najskuplji holivudski filmski spektakli koštali su oko četvrt milijarde dolara.

Seriju koja će koštati oko milijardu dolara, finansira katarska kompanija An-Nur Holding a producent je Amerikanac Bari Osborn (Barrie Osborne) koji je radio na produkciji filmova Matrix i triolgije Gospodar prstenova.

Gotov je i scenario u čijem je radu glavni konsultant bio šef međunarodnog saveza muslimanskih učenjaka Jusuf Karadavi. U skladu sa islamskom tradicijom, ni u jednom kadru se ne pojavljuje Prorok.

U filmu će biti prikazani njegovi prvi sledbenici i najbliži saradnici (pitanje je, naravno, da li bi se serija uopšte radila kada se ni oni ne be bi pojavili). I to nije u skladu s tradicionalnim nazorima, prema kojima oni imaju izuzetnu, posebnu poziciju među muslimanima i zato ne bi trebalo da bude slikan ili na drugi način predstavljan njihov fizički lik. Karadavi je, ipak, dao odobrenje za njihovo prikazivanje u seriji i to ovako obrazložio:

Konsultovao sam se sa 30 znalaca islama. Došao sam do zaključka da u tome što će nam prikazati Muhamedove prve sledbenike u dramskom delu nema ništa loše. Bivali smo protiv te ideje jer smo o izgledu i fizičkim karakteristikama Proroka o njegovih najbližih saradnika načinili izvesnu predstavu koja ne bi smela slikama ljudi da bude narušena. Posle dužeg istraživanja i studiranja sagledao sam da smo u tom pogledu preterali. U koranu, kao i u tradiciji direktno vezanoj za Proroka, nema nijednog teksta ni pozivanja na neku zabranu toga.

TV-serije se rado gledaju u muslimanskom svetu, posebno u vreme ramazanskog posta. Ove godine se, na primer, u više zemalja emitovala serija o životu Muhamedovih unuka Huseina i Hasana. U toj seriji pojavilo se u fizičkom liku nekoliko prvih i najbližih Muhamedovih sledbenika pa se o tome dosta diskutovalo u krugovima znalaca islama. Kairski Univerzitet Al-Azhar, smatran za najpriznatiju instituciju sunitskog islama, izdao je saopaštenje sa zahtevom da se prekine s emitovanjem serije pošto je svako prikazivanje fitzičkog lika apostola islama zabranjeno. Protiv producenta i tv-kompanije koja je snimila seriju najavljena je tužba.

Serija o Muhamedu treba da ima sedam delova a priprema se, kako pišu katarski listovi, veoma brižljivo. Pre nekoliko dana o toj seriji se izjasnio i vodeći kuvajstki duhovnik Tarik Suvajdan koji predvodi grupu konsultanata filmske ekipe. Prema njegovim rečima, novije religiozne studije pokazuju da nove generacije dobijaju informacije na nove načine i nisu zavisne od tradicionalnih medija. Drugim rečima, može i dalje da važi zabrana da slikari slikaju Muhameda i njegove  najbliže saradnike, ali to ne bi moralo da važi za televiziju i film...

Serija će biti snimljena na engleskom jeziku i biće potom prevedena na nekoliko jezika. Očekuje se da mogla zainteresovati i publiku na Zapadu. Tim povodom muslimanski sineasti podsećaju da je Holivud u proteklih deset godina izbacio ili sudelovao u pravljenju čak 750 filmova u kojima se islam i prorok bili prikazani u negativnom svetlu. Ove godine muslimane je najviše razgnevio film Nevinost muslimana s kojim, međutim, Holivud nema nikakve veze.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...