Kriza u pravoslavnoj crkvi Grčke

Nikos Arvanites, ATINA

Sumnje na korupciju i bogaćenje grčkih mitropolita
(foto, Sinod grčke pravoslavne crkve u maju ove godine)

Podaci  govore da skoro četvrtini stanovnika Evropske unije (EU) preti  siromaštvo. Najveći broj siromašnih je u Bugarskoj (49 odsto), Rumuniji (40 odsto), Letoniji (40 odsto) i Grčkoj (31 odsto).

Grčka sa 31 odsto siromašnih i 21 procenat s neznatnim prihodima, predstavlja sliku opšteg trenda porasta siromaštva. Prema podacima Eurostata za 2011, Grčka ima 3.400.000 ljudi koji žive u blizini granice siromaštva i socijalne isključenosti što čini 31% stanovništva. U 2010. ta brojka u Grčkoj bila je 27,7%, a 2008. je bila 28,1%. odsto.

Opšti trend siromašenja otvorio je raslojavanje grčkog drštva po dubini. Tako je otvoren i dosije bogaćenja i neplaćanja poreza u Pravoslavnoj crkvi Grčke.

Poreske obaveze crkve 

Grčka pravoslavna crkva, koja je postala meta kritika zbog povlašćenog položaja u pogledu poreske politike, saopštila je da je platila 12,5 miliona evra dažbina za 2011. godinu. To je skoro pet puta veći iznos u poređenju sa 2,5 miliona evra koliko je Crkva na ime poreza platila 2010.

Crkva nikada nije tražila da bude povlašćena u pogledu poreza u odnosu na ostale grčke institucije. Svi manastiri, parohije i crkvene zadužbine su poreski obveznici na osnovu grčkog zakona iz 2010. koji ih obavezuje na 20 odsto poreza od bruto prihoda, navedeno je u saopštenju. Grčka crkva nije odvojena od države koja isplaćuje zarade za oko 9.000 sveštenika, među kojima je 100 mitropolita.

Sledi rasprava u Sinodu

Pravoslavna crkva Grčke zabrinuta je nakon objavljivanja informacije Centralnih poreskih organa te zemlje da neki grčki mitropoliti na svojim bankovnim računima u zemlji i inostranstvu imaju milione evra kojima se ne zna poreklo, javila je Verska informativna agencija (VIA). Informacije koje su potekle iz Centralnih poreskih organa Grčke (STOE) da neki grčki mitropoliti na bankovnim računima u zemlji i inostranstvu deponuju milione evra čije poreklo ne mogu da dokažu, izazvalo je snažan potres u Pravoslavnoj crkvi Grčke. Grčki list Etnos objavio je da je deset mitropolita pod poreskom istragom, javila je Verska informativna agencija (VIA.) Ugledni mitropolit mesinijanski Hrizostom izdao je saopštenje  u kome naglašava da crkva ima poverenje u kontrolne mehanizme države i u sudstvo. Prema njegovim rečima, Sinod nikako ne može da zaobiđe ovu temu. Mitropolit sisanionski Pavle izjavio je da onim arhijerejima koji su skupljali novac za sebe, nije mesto u crkvi. Ova tema biće na dnevnom redu Sinoda 10. decembra, 20 dana nakon prvih izveštaja  poreskih vlasti.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...