Cetinje i Kosovo otežu posetu Kirila Srpskoj crkvi

Petar Popović

Patrijarh moskovski i Rusije doćiće u Srbiju svakako, ali poseta manastirima na Kosovu zavisi od ponašanja albanskih vlasti a Cetinju - od Podgorice, piše ruski list
(patrijarh Ruske crkve Kiril)

Stvari svetovne i stvari duhovne neretko su u raskoraku, potseća jutrošnja Nezavisima gazeta, pišući o nastojanjima ruske crkvene diplomatije da utre teren za posetu patrijarha moskovskog i Rusije Kirila Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Kirilov dolazak u Srbiju izvestan je, očekuje se, kaže Nezavisimaja, navodeći da je to bila stvar oko koje se, dolazeći ovamo novembra ove godine, angažovao šef ruske crkvene diplomatije mitropolit Ilarion. Preostalo je još jedino pitanje neizvesnog trenutka vizite, ali ta intriga rešiće se verovatno januara, navodi Gazeta, pošto se o temi obavestila kod šefa pres-službe Patrijaršije u Moskvi, đakona Aleksandra Volkova.

Ipak, u čemu je intriga čijem se raspletu dostojanstvenici crkava nadaju tokom relativno kratkog vremenskog razmeđa ove i nastupajuće godine? U neskladu crkvenog hijerarhijskog poretka s novostvorenim geopolitičkim činjenicama, na štetu Srbije čija je SPC za Rusku crkvu jedino priznata i sestrinska.

Potsetimo da se jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve ne ograničava samo na Srbiju, već i na srpski deo Bosne i Hercegovine, na Makedoniju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, a glavno – i na pobunjenu pokrajinu Kosovo, piše ruski list (http://religion.ng.ru/facts/2012-12-05/1_road_map.html?mpril ). Mitropolit Ilarion je tokom svoje posete pohodio Republiku Srpsku, raspoređenu na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali nije bio na Kosovu. Mogućno je da će tom maršrutom poći i patrijarh Kiril, piše ruski list.

ilarion mitropolit ruski

Mitropolit Ilarion izjavio je prošle godine u Podgorici da je Crna Gora multikonfesionalna država u kojoj je većinsko pravoslavno stavništvo i sa jednom kanonski priznatom Crkvom na čijem je čelu mitropolit Amfilohije, što je izazvalo protest lokalnih vlasti

U potrazi za odgonetkom zavrzlame, NG je konsultovala i jednog od naučnih saradnika Instituta RAN za slovenske studije, Georgija Engelgarta – a ovaj je i sam potkrepio maršrutnu pretpostavku na uštrb vizite Kosovu.

...Veći su izgledi za posetu Republici Srpskoj nego Kosovu, zato što je tamo bar politički kontekst predvidljiviji, i poseta je izvodljivija tehnički”, citiran je Engelgart. Posetu patrijarha Kirila Kosovu “složenije je organizovati”, s obzirom da “mogo šta zavisi od konkretne političke situacije u pokrajini”, citiran je.

Međutim, kao da nije baš sve odreda ni beznadežno, jer kaže sagovornik NG iz instituta RAN:

...Mnogo će zavisiti od stava albanskih vlasti pokrajine, hoće li one postavljati prepreke ili ne, hoće li se moći iznaći nekakva politička formula, po kojoj bi poseta (Kirilova) uključila obilazak srpskih svetinja a bez, da kažemo, susreta s nekakvim albanskim političarima.

Druga okolnost koja utiče na datum ruske crkvene posete tiče se svečanosti povodom 1700-te godišnjice Milanskog edikta, ujesen 2013. Nezavisima gazeta je obaveštena da bi Beogradu od svega bilo važnije da tu u tom trenutku vidi i teškaša kakav je patrijarh Kiril. Sagovornik NG misli da je to sada najveća tema pregovora, jer srpska Patrijaršija veoma to želi.

Oni su jedno vreme hteli da tamo pozovu papu rimskog, ali se ta priča s njim sada razvodnjava, jer srpski vernici nisu baš spremni da ga vide, citirala je Nezavisima. Konsultant lista predskazuje da će najsvetliji deo vizite verovatno biti poseta Republici Srpskoj, koja se uvek može organizovati, a da se u Sarajevo kod muslimana ne svraća, citiran je.

Svojevrsna senzacija pak je pretpostavka da će se patrijarh ruski Kiril verovatno kloniti posete Crnoj Gori, gde uz eparhiju SPC uporedo deluje i Crnogorska pravoslavna crkva, objavivši 1993. sopstvenu autokefalnost. Ostale pravoslavne crkve ovu crkvu nisu priznale, ali registrovale su je 2000. godine vlasti Crne Gore, informiše ruski list. Iskrsli problem nije jednostavan, jer u Crnoj Gori je Cetinjski manastir – jedan od hodočasnih centara Srpske pravoslavne crkve, u kojem se čuva nekoliko hrišćanskih svetinja.

cetinjski manastir

Cetinnjski manastir

Bude li poseta Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i nedavno pohođenje teritorije Jerusalimske patrijaršije, okarakterisana od predstavnika Patrijaršije moskovske kao hodočasna, zapostavljanje manastira na Cetinju izgledaće čudno, zaključuje ruski list.

Patrijarh ruski još ima vremena da sve ove protivrečne i međusobno često nespojive okolnosti izvaga, s obzirom da je krajnji rok posete Srbiji jesen. A do tada...Videće se. Važno je da poseta sledi. Ne odlaže se.   


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...