Poljak premlatio sveštenika koji nije hteo da ga ispiše iz crkve

Milan Lazarević, PRAG

Istupiti iz Katoličke crkve, kojoj pripada 95 posto Poljaka, za mnoge je prosto nemoguće...
(foto, Ogromna statua Isusa, podignuta u poljskom gradu Sviebodzinu 2010. godine ali nije uspela da postane turistička atrakcija kao što su neki meštani očekivali. Izvor: Der spiegel)

Jedan 44-godišnji Poljak ovih dana je, kako izveštavaju varšavski dnevnici, surovo premlatio mesnog sveštenika iz Zabže, na jugu zemlje, jer on nije hteo da ga isključi iz Katoličke crkve. Istupanje iz Katoličke crkve, čijim pripadniciuma se smatra čak 95 posto Poljaka (zato se Poljska označava za „najkatoličkiju zemlju sveta“) toliko je komplikovano da u tome uspevaju samo najstrpljviji i naistrajniji. 

Ovaj razbešnjeni „verski otpadnik“ sveštenika je, pošto ga je izmatio, upozorio da će se, ukoliko mu ne izda „otpusnicu“, vratiti i lokalnu crkvu i njegovu kuću sravniti sa zemljom. „Odmah  smo uhapsili nasilnika kome, za ono što je učinio preti kazna zatvora od dve godine“, izjavio je portparol lokalne policije.

Prema Vatikanu, istupanje iz crkve je jednostavna adminstrativna procedura. Dovoljno je ispuniti standardni formular koji potom treba poslati u crkvenu opštinu, tamo gde je dotični bio kršten. 

U Poljskoj, međutim, u tom pogledu važe drugačiji, znatno strožiji propisi. „Tražilac mora doći lično u crkvenu opštinu, sa dva svedoka, i tražiti izdavanje kopije crkvene krštenice“, navodi najugledniji poljski list  Gazeta viborča. Njegov zahtev za istupanje iz crkve mora lokalni sveštenik poslati na više instance  u crkvenoj hijerarhiji. Posle njihovog odobrenja, na koje se čeka po nekoliko meseci, tražilac ponovo mora doći u matičnu crkvenu opštinu gde se nastavlja dalja zavrzlama crkvenog administriranja koje ima, verovatno, za cilj da  otpadnika umori i obeshrabri toliko da odustane od daljeg postupka.

„Bio sam kršten kao dete, dakle bez mogućnosti da sam utičem na to. U crkvu sam  išao retko, potom, sve ređe i na kraju poptpuno to prestao, kada sam postao ateista“, izneo je svoj slučaj ovom listu 42-godišnji Tomaš Ploc, arhitekta iz nedalekog Otvoka. Kada je zatražio otpuštanje iz crkve lokalni sveštenik se zaprepastio i počeo je da ga nagovara da odustane do toga, „da to ne čini da ne bi ostalim vernicima u opštini bio loš primer“. On je, ipak, nastavio da insistira na istupanju iz crkve, ne želeći da bude „deo preteranih statistika o poljskom katrolicizmu“, kako se o tome izrazila nedavno popularna glumica Renata Danćevič koja je, takođe, htela da istupi iz crkve.

Prema zvaničnim podacima, lane je iz Katoličke crkve u Poljskoj istupilo oko 500 ljudi.

„U suštini , i pored opstrukcija, zbogom svaki mesec kaže Katoličkoj crkvi kaže po nekoliko hiljada Poljaka“, tvrdi portal apostazia.pk koji se intenzivno bavi ovom problematikom.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...