Moskva stopirala gradnju pete džamije

M.Lazarević, PRAG

U glavnom gradu Rusije od 12 miliona stanovnika oko dva miliona su muslimani koji bi, pored četiri postojeće, hteli još džamija...
(foto, Velika džamija u Moskvi, u pozadini se vidi crkva)

Nova džamija, planirana za gradnju u severozapadnom delu Moskve, neće se podići tamo. To je odlučila uprava glavnog grada Rusije posle žestokih demonstracija građana četvrti Mitino gde je džamija trebalo da se gradi. Oni se, kako su istakli, boje od nekontrolisanog priliva muslimana u njihovu četvrt.

moskva molitva ulica

Muslimanska molitva na ulici pošto u Moskvi nema dovoljno džamija

U Moskvi poslednjih godina veoma brzo raste broj muslimanskih žitelja.  Procenjuje se da sada u Moskvi od 12 miliona stanovnika njih oko dva miliona su islamske veroispovesti. Postojeće četiri džamije im, kako ističu, nisu dovoljne i žele da grade nove.

Prošlog meseca, lider muslimana u Rusiji Ravil Gajnatudin je predložio da se u svakoj gradskoj četvrti podigne po jedna džamija jer su muslimani kao i hrišćani građani Rusije i imaju ustavno pravo na slobodu veroispovesti.

Prema poslednjem popisu stanovništva, u Rusiji ima oko 15 miliona muslimana, tojest oko desetine stanovništva, mada demografi procenjuju da ih ima ukupno oko 20 miliona, tj oko trećinu više  nego što ih je registrovanih u popisu.   

U poslednje vreme događa se sve više konflikata u Moskvi i na jugu Rusije izmedju muslimana sa ruskog Kavkaza i lokalnim življem koje strahuje od islamizacije ovih tradicionalnih slovenskih regiona. A to ne samo zbog samog doseljavanja, nego i zbog izrazito većeg prirodnog priraštaja muslimana u odnosu na hrišćane.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...