Pussy Riot, Putin i Majka Božja

izvor:   Dojče vele (Deutsche welle)

Već pet meseci Hram Hrista Spasitelja u Moskvi u središtu je skandala u kojem je reč o crkvi, politici i umetničkoj slobodi. Tri žene su muzikom htele da oteraju Putina sa vlasti – i to iz čuvene moskovske crkve
(foto: moskovske pankerke čekaju presudu)

Autori: Roman Gončarenko / Mirjana Kine Veljković
Odg. urednik: Nemanja Rujević

Proces, čiji glavni pretres počinje u ponedeljak u okružnom sudu Samoskvorezkij, u Rusiji važi za jedan od najspornijih minulih godina. Neki kritičari čak tvrde da je reč o procesu kao u Staljinovo doba. Novo je i što se sve rasprave u živo prenose na Internetu.

Tri žene protiv Putina

Na optuženičkoj klupi nalaze se Marija Aljošina, Nadežda Tolokonikova i Jekatarina Samuzevič. Sve tri su nešto starije od dvadeset godina. Članice su pank sastava Pusi Riot i rado provociraju političkim pesmama koje kao muzičke video filmove stavljaju i na internet.

Njihova do sada najspornija performans predstava bila je 21. februara ove godine u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, neposredno pred predsedničke izbore. Na internet videu vidi se ženska grupa kako u kratkim haljinama i šarenim maskama igra pred oltarom. Ispod muzike čuje se pank molitva u kojoj se Majka Božija poziva da „otera Putina“. Tri devojke iz Pusi Riota su identifikovane i već pet meseci se nalaze u zatvoru. Tužilaštvo traži sedam godina robije.

Podeljeno mišljenje u društvu

Ovaj sudski postupak i u sred letnjih odmora izaziva žestoke diskusije. Na Jutjubu je snimak gledan milion i po puta. Kako navodi Moskovska zadužbina za javno mnjenje, 39 odsto Rusa smatraju da bi kazna zatvora od nekoliko godina za ove devojke  bila pravedna, ali gotovo isto toliko njih, 37 odsto su protiv toga.

Borci za ljudska prava već mesecima traže puštanje na slobodu tri članice Pusi Riota. Ljudmila Aleksejeva, šefica moskovske Helsinške grupe govori o „političkom procesu“. I među zapadnim umetnicima raste podrška za Pusi Riot. Članovi američke rok grupe „Red hot čili pepers“ su na koncertu u Rusiji nosila majice sa imenima ove ruske pank grupe, a britanski pevač Sting pozvao je vlasti da puste na slobodu članice Pusi Riota.

Nemačka pank pevačica Nina Hagen bila je najrečitija: „Pozivam rusku vladu i pravoslavnu braću da budu milostivi. Verujem da Rusi imaju veliko srce.“

 

Izvor: http://www.dw.de/dw/article/0,,16127462,00.html


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...