ZAHTEVI DA ŽENE BUDU SVEŠTENICI

M.Kamatović, PRAG

U Vatikanu uhapšen američki katolički sveštenik Roy Bourgeois posle otimanja oko transparenata na Trgu svetog Petra (Foto: karabinjeri hapse sveštenika i njegove pristalice)

Italijanska policija uhapsila je u ponedeljak američkog katoličkog sveštenika Roy-a Bourgeois-a koji je došao u Vatikan sa zahtevom papi da dozvoli ženama svešteničku funkciju. On je predvodio grupu od 15 pripadnika pokreta Women´s ordination ceonference koji pretežno čine žene.

Oni su svi zajedno došli da bi od pape zatražili da usliši peticiju sa zahtevom da se omogući ženama sveštenička funkcija, koju je potpisalo oko 15 hiljada vernika.


Pripadnice pokreta sa transparentom na Trgu svetog Petra

Policija je ovoj grupi uskratila pristup na Trg svetog Petra, ukoliko ne uklone svoje transparente s natpisima „Zaređujmo žene-katolkinje“ i „Šta hoćemo? Sveštenice! Kada? Sada!“

Posle otimanja oko transparenata policija je privela Bourgeois-a i dve članice grupe u policijsku stanicu i pustila ih na slobodu posle zadržavanja od oko dva sata.

„Došao sam u Rim da postavim načelno pitanje vodećim predstavnicima crkve u Vatikanu: Kako mi kao muškarci možemo reći da je naša misija, poverena od boga, stvarna a ženska misija nije“, istakao je u svom saopštenju ovaj uporni sveštenik koji već godinama zbog ovog svog zahteva ima veoma komplikovane odnose s čelnicima Katoličke crkve.


Roy Bourgeois

Ovaj zahtev, međutim, u poslednje vreme je sve jači u svetu, posebno u Nemačkoj ali i u SAD i Francuskoj. U protestanstkim crkvama, inače, postoje i nema smetnji u propisima da žene budu sveštenici i biskupi.

Papa Benedikt XVI nije, međutim, spreman da ukine zabranu svešteničke funkcije za žene. Polazi u tome od tradicije katoličke crkve i jevanđelja u kojima su svi Isusovi apostoli muškarci. Vatikan je lane, kako podseća agencija AP, zaređenje žene za sveštenika proglasio za jedno od najtežih narušavanja crkvenog prava, sličnog po težini seksualnoj zloupotrbi dece.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...