U KANADI OSUĐENA AVGANISTANSKA PORODICA

M.L.

Četvorostruko ubistvo zbog islamističkog shvatanja časti zaprepastilo zemlju koja je u razvijenom svetu najviše otvorena prema imigraciji i pravi raj za izbeglice

Troje članova jedne avganistanske prodice, koja živi u Kanadi, osuđeni su zbog ubistva četiri žene – članica te iste porodice, zbog nepridržavanja strogih pravila islamskog života. Žrtve su, kako navodi BBC, tri kćeri (19, 17 i 13 godina) i prva žena oca prodice Mohameda Shafije, koji ih je ubio, zajedno sa drugom ženom Toobom Yahya, majkom sva tri deteta, i sinom Hamidom Shafijom. Ubiice je kanadski sud osudio na kaznu zatvora od po najmanje 25 godina.

Tri devojke i njihova maćeha nađene su jula 2009. mrtve u autu, potopljenom u kanalu Rideau kod Kingstona, na jezeru Ontario. Kasnije su za ubistvo, koje je bilo loše prikriveno, kao saobraćajna nezgoda, okrivljeni roditelji dece i sin Hamid.

Motiv ubistva, koje je zaprepastilo zemlju, u razvijenom svetu poznatu po otvorenosti prema imigraciji i kao pravi raj za izbeglice, jeste, prema optužnici, bes oca zbog toga što su dve starije kćeri htele da imaju prijatelje i nisu se pridržavale tradicionalnih vrednosti islama nego su se oblačile zapadnjački, izlazile u društvo, komunicirale preko interneta... Posebno je bio besan kada je saznao da su se dve starije kćeri sastajale s mladićima, označio ih za „kurve“, što se vidi iz tajno snimljenih telefonskih razgovora, koje su ga „potpuno izdale“ i pozivao je đavola da urinira i vrši veliku nuždu nad njihovim grobom.

„Sasvim izvesni motiv ovih ubistava jeste to što su žrtve napale na vaše unutrašnje poimanje časti“, ustvrdio je sudija Robert Manager, obraćajući se optuženima prilikom obrazlaganja presude. Na presudu otac je reagovao ovako: „Nismo zločinci, nismo ubice, nismo počinili ubistvo, to je bilo izvršenje pravde“.

Kćeri Zainab, Sahar i Greeti nađene su u potopljenom autu, pored prve supruge Mohameda Shafije, Rony Amir. Žrtve su bile na povratku sa izleta na Nijagarinim vodopadima, troje ubica su ih sačekali u Kingstonu, tamo su ih napali, udavili a tela uneli u jedno od porodičnih vozila i gurnili u kanal. Na ubistvio se otac-tiran odlučio pošto mu se najstarija kćer oduprla i nije htela da napusti prijatelja – otišla je iz kuće i živela je u jednom azilu za tiranisane žene.

Odbrana je tvrdila da su sve četiri žene poginule u saobraćajnom udesu pošto Zinaib, koja je bila za volanom, navodno nije uspela da savadati jednu oštru krivinu. Dokazi i činjenice su, međutim, govorili sasvim drugačije...

Ova, sada desetočlana porodica napustila je Avganistan još 1992, azil u Kanadi su dobili 2007, pre toga su živeli u Pakistanu i Australiji. Shafia je uzeo za ženu Toobu Yahya jer njegova prva žena Rony Amir nije mogla da ima decu pa se od nje (fiktivno) razveo, verovatno zato da ne bio optužen i deportovan zbog bigamije. No, međutim, njegova prva žena je odbila da živi u Kanadi po strogim islamskim pravilima...

Celi ovaj slučaj, prema kanadskim analitičarima, ukazuje na propuste socijalnih službi jer srednja i mlađa kćer su često izostajale iz škole pošto im otac nije dozvoljavao da je pohađaju. Socijalne službe nisu shvatile o čemu se tu radi pa su nastojale da se problem reši dogovorom. Otac je, međutim, dogovor shvatao kao poniženje i stanje porodice se još više pogoršalo...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...