RUSKI MUSLIMANI U PRAVOSLAVNIM CRKVAMA

Milan Lazarević

Muftija Fatih Garifulin ukazuje da u pravoslavne hramove ide malo ljidi i da su gotovo prazni

Ruski pravoslavni hramovi uskoro bi mogli služiti i muslimanima za molitve. Uz manja prilagodjavanja, to bi, kako tvrde neki od verskih predstavnika ruskih muslimana, bilo sasvim moguće. Mada se zasad ruske crkvene vlasti drže prema tom predlogu dosta rezervisano...

Glavni zagovornik „pozajmljivanja“ pravoslavnih crkava muslimanskim vernicima, jeste najviši verski autoritet u Tjumenskoj oblasti Ruske federacije, muftija Fatih Garifulin. On sada nastoji da se reailizuje ideja s kojom je izašao pre dve godine: u vreme najvećih praznika muslimana, mogli bi se pravoslavni hramovi, uz sitnija prilagodjavanja (dovoljno je, na primer, pokriti ikone da se ne vide), otvoriti za islamske vernike.

„Tokom tri dana praznika žrtava Id aladha u novembru okuplja se veliki broj muslimana. Zato sam hteo da nam se dozvoli da pozovemo muslimane na molitvu u hramove“, stoji na Intenet stranici muftije Garifulina.

Pre toga se muftija obratio Patrijašiji u Moskvi. Rukovodstvo Ruske pravoslavne crkve je, prema nezvaničnim informacijama, bilo zaprepašćeno tim predlogom i odbilo da ga uzme u razmatranje. Pravoslavni vernici bi, kako se tvrdi, mogli to smatrati za vid ekspanzije islama i potiskivanja pravoslavlja. Broj muslimana u Rusiji počinje da raste i u velikim gradovima, kao što su Moskva i Petrograd, čak su u nekim četvrtima već postali većina...

Razlog zašto pravoslavni ne puštaju muslimane u svoje hramove jeste i taj što se hriršćani mole bez kape, šubare tojest sasvim gologlavi, dok muslimani uvek imaju ritualnu kapicu ili nešto drugo na glavi.

Garifulin ukazuje da u pravoslavne hramove ide malo ljidi i da su gotovo prazni. „U Moskvi je oko 800 hramova i ako nekog uopšte tamo ima to su bakice sa svećama“, kaže on. Na drugoj strani, Moskva je verovatno jedino mesto na svetu gde milion muslimana imaju na raspolaganju za molitve samo četiri džamije.

Imami tvrde da bi saradnja pravoslavnih i islamskih duhovnika bila izraz „Hristove ljubavi prema bližnjima, bez obzira kojoj konfesiji pripadali“. Pozivaju se i na to da u nekim evropskim zemljama muslimani mogu iznajmljivati za molitve hrišćanske hramove i da se to čini bez ikakvih problema.

Islam, koji je nastao kao religija saudijskih pustinjskih nomada, dozvoljava molitve gotovo svuda, izričiti izuzeci su groblja, toaleti i javne kuće. Od nedavno se u zapadnoj Evropi prodaju „džamije na rasklapanje“ – neka vrsta kabine, islamskog dizajna, u kojoj se vernik može pomoliti u kancelariji ili nekoj drugoj radnoj prostoriji, kako ne bi morao da izlazi s posla i ide u džamiju, koja mu je verovatno daleko, jer ih je i dalje mnogo manje od potreba...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...