"NAJMOĆNIJE HRVATSKE KORPORACIJE SU TODORIĆEV AGROKOR I KATOLIČKA CRKVA"

business.hr

Nekadašnji glavni urednik ugaslog Feral Tribunea Viktor Ivančić oglasio se otvorenim pismom Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, objavljenim u bosansko-hercegovačkom listu Dani.

"Kada ideološki pogon vrha Katoličke crkve progovara protiv medijskih manipulacija, to je kao kada pedofil upozorava na opasnost od seksualnih nastranosti. Iz svoje perspektive pedofil, naime, može biti potpuno u pravu - jer mu se osobno gade sadisti, voajeri, ekshibicionisti ili ljubitelji spolnih odnosa sa životinjama - ali to ne mijenja činjenicu da on slini nad djevojčicama i dječacima mlađim od četrnaest godina. Štoviše, napad na ostale 'devijantne skupine' može biti idealan način da zataji svoju nekontroliranu žudnju", piše Ivančić komentirajući nedavno objavljeni dokument Hrvatske biskupske konferencije u kojem se oštro kritizira stanje u hrvatskim medijima te ih se proziva za njegovanje "publiciteta zla" umjesto "publiciteta dobra".

"Kao laik, pritom još slabo potkovan po pitanjima vjerske poniznosti, pomislio bih da pisanje o humanitarnim akcijama katoličkog Caritasa, na primjer, smatrate 'publicitetom dobra', dok izvještaje o utajama poreza i nasilju nad štićenicima istog tog Caritasa držite 'publicitetom zla'. No, to su tek usputna razmišljanja koja bi nas nepotrebno skrenula s glavne teme", poručuje Ivančić hrvatskim biskupima.

Profiti, vlasnici, oglašivači, tržište, kapital, korporacije i svi ti izrazi koje s prezirom gomilate u svom apelu, nastojeći se dodvoriti ojađenom puku, samo su markacije aktivnog cinizma, uostalom, jer Katolička crkva, uz koncern Ivice Todorića, danas je u Hrvatskoj najmoćnija korporacija, sa svojim bankama, prodajnim centrima i izdavačkim kućama, te vlasništvom nad zemljom i nekretninama koje se prostire na skoro desetinu državnoga tla", piše bivši prvi čovjek Feral Tribunea.

"Pa kada se od toga novca podižu monumentalna sakralna strašila ili uređuju biskupski vrtovi, umjesto da se grade škole i bolnice, onda je to valjda

dostojan odgovor na 'aktualnu socijalnu krizu'",primjećuje Ivančić.

"Kao što znate, zagrebački tramvaj broj 4 samo je jedan dan gradom razvozio parolu "BEZ BOGA, BEZ GOSPODARA", da bi natpis potom bio panično skinut, iako su naručitelji oglasa iz jedne civilne udruge platili uslugu za čitav mjesec. Institucionalna cenzura proradila je i bez posebne biskupske intervencije", navodi Ivančić.

"Ukoliko se dizajnerski stilizirani križevi klate među golim dojkama, mogli biste to shvatiti i kao dobitnu kombinaciju, umjesto što dižete moralnu paniku, kada vam već donedavno nije smetalo da se krunicama ukrašava oružje. Ovako, grožnja nad sisama može se razumjeti tek kao žal za izgubljenim naoružanjem", tvrdi Ivančić.

"Kako među katolički obilježenim mnoštvom spriječiti strujanja koja nije ovjerila Katolička crkva? Kako medijsku stihiju istrgnuti iz ralja 'tržišnog fundamentalizma' i privesti je fundamentalnim normama 'cjelovitog, istinitog i točnog informiranja' prema modelu Glasa koncila i predratnog Komunista? Budući da je korizma doba odricanja, prilika da se u kolektivnom ritualu odreknemo loših navika, bilo bi vam najmudrije da se za dogledno vrijeme suzdržite od popovanja. Ja sam se u korizmenom duhu, kao što vjerojatno pretpostavljate, odrekao čak i vašeg boga", zaključuje bivši glavni urednik Feral Tribunea.


Izvor: www.business.hr


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...