KINESKA CRKVA POSVETILA I TREĆEG BISKUPA BEZ SAGLASNOSTI PAPE

M.Kamatović

Produbljuje se spor Katoličke crkve u Kini i Vatikana

 

Katolička crkva u Kini, koju podržava tamošnja vlada, posvetila je ovih dana još jednog biskupa

bez saglasnosti pape i uprkos primedbama koje je Sveta stolica uputila predstavnicima kineske crkve.

Treće posvećenje biskupa u zvanično priznatoj kineskoj katoličkoj crkvi bez saglasnosti pape tokom samo osam poslednjih meseci svakako će produbiti spor Pekinga i Vatikana koji stalno ističe da samo papa može imenovati biskupe. Kina to, medjutim, označava kao mešanje u unutrašnje stvari...

Joseph Chuan Ping-chuang je po posvećenju postao biskup u mestu Shan-tchou u provinciji Kuang tung, potvrdio je agenciji AP počasni predsednik Kineskog patriotskog katoličkog udruženja (državna katolička crkva) Liou Paj-nien. Nezvanično se najavljuje da će uskoro biti posvećeno još sedam kineskih biskupa koje papa ne priznaje.

Honkonški kardinal Joseph Zen objavio je u lokalnim novinama oglas na pola strane u kome je bezuspešno pozvao kinskog predsedenika Hu Jintaoa, kao i premijera Ven Djibaoa, da zaustave posvećenje biskupa.

Peking je 1951, po dolasku komunista na vlast, prekinuo odnose sa Vatikanom i stvorio sopstvenu katoličku crkvu koja nije podredjena papi. Vernicima u Kini, osim Honkonga i Makaoa, dopušteno je da posećuju samo tu crkvu koju podržava država. Ta crkva priznaje papu kao duhovnog lidera ali odbacuje njegov autoritet kada se radi o posvećenju sveštenika i biskupa. Mnogi kineski katolici su ostali verni Vatikanu ali su prinudjeni da svoju religiju ispovedaju tajno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...