KAKO NE PLATITI ULAZ U KATEDRALU

Milan Lazarević

Vernici su oslobodjeni plaćanja ulaznice u katedralu Svetog Vida u Pragu od 10 evra, ali kako ustanoviti ko je vernik i da li uopšte to treba tvrdjivati? Ulaz će verovatno plaćati samo turisti (ukoliko ne pročitaju ovaj članak)

Od 1.avgusta plaća se ulaz u čuvenu katedralu Svetog Vida na praškim Hradčanima, jednu od najlepših i najvećih u Evropi. Ulaz se ne plaća u vreme bogoslužbe, a ne plaćaju ga ni organizovane grupe vernika koje vodi sveštenik...


Prag: katedrala Svetog Vida

U stvari, u katedralu mogu ući svi ali je pristup sasvim slobodan samo u malom delu ovog veličanstvenog zdanja sagradjenog u 14.stoleću. Za kretanje i razgledanje većeg dela unutrašnosti hrama, u kome počiva nekoliko čeških kraljeva i svetaca-patrona, mora se platiti ulaznica od 250 kruna što je nesto više od 10 evra (jedan evro vredi oko 24,6 kruna)...

No, pošto je ulaz besplatan za vernike, to se logično ne može ograničavati samo na organizovane grupe koje vodi sveštenik. Novinari su to već iskušali individualno i kod vratara izjavili da su vernici i da hoće da se pomole. Niko to nije proverovao i bili su ekspresno pušteni besplatno!

U menadžmentu katedrale, koju svaki dan posećuju po nekoliko desetina hiljada turista i koja je posle Karlovog mosta, sigurno najposećeniji istorijsko-kulturni spomenik u češkoj metropoli, tvrde da ovakav stav, ipak, ima smisla. Proveravati se ne može (nije ni lepo) da li je taj koji želi da bude oslobodjen plaćanja zaista vernik ili nije, na njemu je da se na to pozove ako ne može da plati ili mu je to previše. A ako je lagao, to ide na njegovu dušu i savest...

O tome da se može iskoristiti ova mogućnost i ne platiti ulaznica, nigde, medjutim, ništa ne piše na informativnim tablama oko ulaza. Drugim rečima, ako neko i bude koristio tu mogućnost, to će biti neko od domaćih vernika, pravih i onih koji se pretvaraju da to jesu, makar i samo u ovoj prilici. Dakle, svi strani turisti, ateisti, vernici, u blaženom neznanju će plaćati 10 evra... Nije mnogo ali nekako ne izgleda sasvim pošteno.

No, istina ne bi bila cela ako se ne bi pomenulo da postoji još jedna mogućnost kako da se izbegne plaćanje ulaznice koja smeta mnogima u ovoj bez konkurencije najateističkijoj zemlji Evrope. Ne morate biti vernik niti se pretvarati da jeste - dovoljno je vratarima reći da hoćete da se poklonite senima čeških kraljeva i patrona. I oni će vas bez reči pustiti! Jer, kompromisna crkveno-državna formula, nadjena posle skoro 20 godina natezanja oko toga čija ja katedrala, glasi da je to i versko i nacionalno-državno zdanje, hram i simbol češkog identiteta. A i turista - stranac tako može izraziti poštovanje češkoj istoriji i državnosti pa će i njemu ostati 10 evra u džepu!Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...