ATEISTI VIŠE ZNAJU O BOGU NEGO VERNICI

M. Lazarević

Istraživanja u SAD pokazala da Amerikanci spadaju medju najreligioznije narode sveta ali da najviše o religiji znaju oni koji ne veruju u Boga

Istraživanje znanja o religiji, nedavno sprovedeno u SAD, dalo je zanimljive i nesumnjivo neočekivane rezultate – najviše o Bogu znaju ateisti tj oni koji u Boga ne veruju!!

Ukratko, anketa, koju je proveo Institut Pew Forum od Religion and Public Life iz Vašingtona pokazala je da je prosečni Amerikanac odgovorio ispravno na 16 od 32 pitanja (tj polovinu). Ateisti su, medjutim, pokazali osetno bolja znanja od proseka – imali su 20,9 tačnih odgovora na 32 pitanja.

Nešto slabija znanja imaju jevreji (20,5 tačnih odgovora) i mormoni (20,3) Na dnu su pripadnici dve najbrojnije konfesionalne skupine – protestanti (16) i katolici (14,7 tačnih odgovora )

Na pitanja koja su se odnosila na Bibliju i hrišćanstvo najtačnije odgovore su imali mormoni i protestanti, dok su jevreji i ateisti prednjačili u poznavanju budizuma, hinduizma i judaizma.

„Dok su druga istraživanja pokazala da Amerikanci spadaju medju najreligioznije narode sveta, ovo je naznačilo da znatan broj njih nije dobro upoznat s doktrinom, praksom istorijom glavnih verospovjesti, uključujući i svoje“, zaključuje se u izveštaju ovog instituta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...