ALBANSTVO UMESTO ISLAMA

Ruski list Ekspert

Konflikt sa Albancima uopšte nije religiozne, već nacionalne prirode.

– tako karakteriše situaciju na Kosovu list Ekspert. Po mišljenju ovog izdanja, iskustvo koegzistencije pravoslavnih Srba i Muslimana Albanaca pokazuje: nacionalna mržnja je u mnogo većoj meri rušilačka od regiliozne.

"Oni koji žele da na Kosovu nađu citadelu evropskog islama neće biti razočarani. Ovde džamija zaista ima na svakom koraku. Ne obraćajte pažnju. To islamski fondovi daju novac da se grade džamije. Albanci ih grade pored puteva, da bi oni koji proveravaju videli da novac nije uzalud izdvojen. A same džamije skoro su prazne, niko u njih ne ide. Jednom rečju, 'za izveštaj'", navodi Ekspert reči Srbina Miodraga Ristića.

Albanci nisu toliko religiozno zatucani, kao što se smatra. Tačnije, oni su religiozni ali ne sasvim na muslimanski način, govori stanovnica Kosovske Mitrovice. Evo primera: postiji pravoslavni manastir Dečani koji veoma poštuju Srbi. I Albanci ga takođe poštuju - ako Albanka ne rađa sinove, ona ide u Dečane da zapali sveću! Dolazilo je do apsurda: kada su bila NATO bombardovanja, Albanci su se sami krili u Dečanima, zato što su bili sigurni da je to sveto mesto, tamo neće pasti bomba. Pri tome nedelju dana pre toga su mogli da dođu da pljačkaju Dečane, a zatim da se kriju tamo od bombi. Sami Srbi priznaju: konflikt sa Albancima uopšte nije religiozne, već nacionalne prirode. Religija Albanaca je albanstvo, kažu ovde.


Crkva manastira Dečani


U prestonici nezavisnog Kosova, Prištini, još jače osećaš da ta parola zaista odražava realnost - nastavlja Ekspert. To da se u Prištini sa 500.000 stanovnika islamski fundamentalizam može naći samo ako se dobro potrudiš, jasno je kad uđeš u lokalne džamije. U prizemlju jedne od njih je supermarket, uz drugu butik ženske odeće. U centru grada blješte savremena kazina, iz filijala banaka izlaze mlade saradnice sa evropskim manikrom, a žene policajci obučene u panatalone sa interesovanjem razgledaju za vreme pauze za ručak izloge sa ženskim donjim vešom. Na ulicama nema žena u maramama ali je mnoštvo devojaka u mini-suknjama.


Noćni klub u Prištini

"Sada smo najmirnija nacija Evrope. Dobili smo nezavisnost i srećni smo", govori prištinski novinar Adus Ramadani. Njegovim rečima želeli bismo da verujemo: gigantska nezaposlenost i korupcija obrazuju takvu eksplozvinu smesu da ostaje samo da se nadamo da su Kosovari apsolutno srećni. "Za nas je glavno što smo svi Albanci. Reč je upravo o nacionalnom jedinstvu", govori Ramadani.

Za susedni sto prištinskog kafea sedaju dve Albanke odevene u stroge kostime sa panatalonama i naručuju late i baklavu. Bradati muškarci koji su upravo izašli iz džamije gledaju ih ravnodušno. Izgleda da je to zaista sekularno društvo, zaključuje ruski list Ekspert.

Izvor: Glas Rusije
Objavljeno 3.10.2008.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...