Počela izrada unutrašnjeg mozaika Hrama Sv. Save u Beogradu

BM

Radovi na ukrašavanju kupole mozaikom Hrama Svetog Save, koje finansira „Gaspromnjeft“ počeli su danas, a očekuje se da budu završeni do kraja sledeće godine. „Nadamo se da će osnovni radovi na oslikavanju celog Hrama biti završeni do 2019. godine, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava 800 godiona autokefalnosti,“ rekao je Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji.

Izgrada unutrašnje dekoracije kupole Hrama svetog Save u Beogradu započeta je danas. Radove će, u okviru programa podrške humanitarnim projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije, finansirati „Gaspromnjeft“, većinski vlasnik Naftne industrije Srbije.

U toku projekta biće izrađeno 1.230 kvadratnih metara mozaične kompozicije unutrašnje površine glavne kupole Hrama. Tehnika izvođenja radova je mozaik, uz korišćenje stakla i prirodnog kamena. U Hramu svetog Save, koji je najveći pravoslavni hram na Balkanu, već su završeni pripremni radovi. Umetničkim radovima na uređenju Hrama svetog Save rukovodiće akademik i član Ruske akademije umetnosti, narodni umetnik Rusije, Nikolaj Muhin.

Završetak ovih radova na kupoli planira se krajem 2017. godine. Za izradu radne skice mozaičnog panoa bila je napravljena maketa kupole, koja je izložena u „Ruskom domu“ u Beogradu.

Ugovora o donaciji i sporazume o izradi mozaika u Hramu Svetog Save i o zajedničkoj delatnosti u Predsedništvu Srbije su sa srpske strane potpisali predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej a sa ruske Aleksandar Dibalj, je član Upravnog odbora „Gaspromnjefta“ i Manana Valentinovna Popova u ime Moskovskog međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO.

Gaspromnjeft-Hram-Sv-Save

Predsednik Nikolić zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu jer je omogućio da ideja o ukrašavanju kupole bude sprovedena u delo.

„Ovo je bratska, prijateljska, hrišćanska pomoć,“ rekao je Nikolić navodeći da ta pomoć dolazi „kao kiša koja padne kada je najpotrebnija“.

Potpisivanje sporazuma za oslikavanje Nikolić je ocenio kao izraz istorijskih i sveobuhvatnih veza sa Rusijom, dodajući da će Hram biti mesto gde se može naći mir i spokoj u teškim vremenima, a da će kupola večito da spaja srpski i ruski narod.

Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji izrazio je nadu da će oslikavanje biti završeno do kraja sledeće godine zahvaljujući pomoći „Gaspromnjefta“ od četiri miliona evra.

„Nadamo se da će osnovni radovi na oslikavanju celog Hrama biti završeni do 2019. godine, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava 800 godiona autokefalnosti,“ rekao je Čepurin i dodao da će hram koji je postao simbol Beograda postati simbol prijateljstva i uzajamne podrške Srbije i Rusije.

Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora „Gaspromnjefta“ je istakao da „u okviru humanitarnog programa, koji kompanija realizuje u Srbiji, „Gaspromnjeft“ daje doprinos razvoju viševekovnih veza Rusije i Srbije. Mi nismo samo najveći investitor u srpsku privredu, nego i pomažemo da se sačuva kulturno i istorijsko nasleđe srpskog naroda.“

Aleksandar-Dibalj

Hram Svetog Save na Vračaru je najvažniji spomenik arhitekture u Srbiji i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. Izgrađen je na mestu na kojem su otomanske vlasti 1594. godine spalile mošti Svetog Save.

Hram je projektovan krajem 19. veka, a izgradnja je započela tek 1935. godine, da bi bila odložena zbog početka Drugog svetskog rata. Podizanje kupole je završeno 1989. godine, a zvanično je Hram otvoren 2004. godine.

„Gaspromnjeft“ finansira projekat izrade mozaičnog uređenja kupole Hrama u okviru realizacije velikog programa podrške projektima iz oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije. Ukupan obim finansiranja iznosi 4 miliona evra.

Konkurs za realizaciju tog projekta izrade mozaika bio je opšti a u komisiji su bili profesiori i umetnici iz Srbije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...