Otpočele pripreme za izradu mozaika u Hramu Svetog Save

BM

Počeli su pripremni radovi na izradi unutrašnje mozaične dekoracije u Hramu Svetog Save - jednom od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Ovaj projekat finansira kompanija Gaspromnjeft.

U Hramu Svetog Save na Vračaru započeto je izvođenje pripremnih radova u okviru projekta izrade mozaika na unutrašnjoj površini glavne kupole većoj od 1.000 kvadratnih metara, gde će biti izrađene mozaične kompozicije od obojenih i zlatnih komada specijalno obrađenog stakla, kao i od prirodnog kamena.

U galeriji koja se nalazi ispod kupole hrama postavljena je specijalna čelična platforma teška 36 tona, dok visina konstrukcije iznosi 43 metra.

Da bi se majstorima koji rade na izradi mozaika obezbedio pristup svim površinama kupole hrama u narednoj fazi će biti izrađena i montirana dodatna konstrukcija i biće postavljena građevinska skela. Najviši radni deo platforme će biti postavljen na visini od 59 metara, a ukupna težina radnih površina i skele će dostići 180 tona. Završetak montažnih radova se planira za sredinu maja ove godine, posle čega će biti moguće pristupiti pripremi površina kupole za izradu mozaika.

Hram-Svetog-Save

Hram Svetog Save na Vračaru je jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Izgrađen je na mestu na kojem su 1594. godine otomanske vlasti spalile mošti Svetog Save. Projekat Hrama je izrađen krajem 19. veka, njegova izgradnja je započeta 1935. godine, ali je zatim odložena zbog izbijanja Drugog svetskog rata. Kupola je završena 1989. godine, a hram je zvanično otvoren 2004. godine.

Kompanija Gaspromnjeft finansira projekat izrade mozaika za unutrašnje dekorisanje hrama u okviru realizacije obimnog programa podrške projekata u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije. Ukupan obim finansiranja će iznositi četiri miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...