Papa Franjo će, povodom Uskrsa, prati noge izbeglicama!

M. Lazarević

Ovaj uskršnji obred potiče iz biblijskog gesta Hrista, pred poslednju večeru, kada je oprao noge svim apostolima, ali je kasnije, uglavnom, sveden na ritual kome sadašnji papa nastoji da da dublji smisao...
(foto, papa Franja)

Papa Franjo ce iduće nedelje, na tzv Zeleni četvrtak, obaviti uskršnji obred pranja nogu u izbegličkom logoru u italijanskom glavnom gradu Rimu gde će prati noge - izbeglicama. Informaciju o tome sinoć su objavili italijanska agencija ANSA i papski blog Il Sismografo, ali je zvanični Vatikan još nije potvrdio.

Pranje nogu bližnjih svojih je tradicionalni obred na uskršnji Zeleni četvrtak koji praktikuju katolički sveštenici širom sveta. Time se evocira gest Isusa Hrista koji je uoči poslednje večere oprao noge svim apostolima kojih je bilo dvanaestoro.

Prethodni poglavari Katoličke crkve su ritualno prali noge isključivo svešteničkim "kolegama" u Vatikanu ali je Franjo, od svog izbora za papu 2013, nastoji da ovom liturgijskom ritualu da dublji smisao, pa u obred uključuje sve šire skupine ljudi. Tako je on u ove tri godine prao noge delikventima u zatvorima, seniorima i hendikepiranima, ljudima u tzv hospicama (ustanovama u kojima umiru neizlečivi bolesnici)... Papa je početkom ove godine odlučio da ukine zabranu učešća žena u ovom obredu.

Takav gest pape Franje, koji je jedan od kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, svakako će biti tumačen kao opomena i kritika histeričnog odbijanja i mržnje koje trenutno haraju Evropom prema izbeglicama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...