Gaspromnjeft će finansirati oslikavanje Hrama Svetog Save

BM

U okviru programa podrške projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije ruski Gaspromnjeft će finansirati oslikavanje istorijskog mozaika kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.

U okviru realizacije programa podrške projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije Gaspromnjeft će finansirati oslikavanje unutrašnjosti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Hram Svetog Save je značajan spomenik arhitekture, najveća pravoslavna crkva na Balkanu i jedna od najvećih u svetu. Zahvaljujući podršci Gaspromnjefta biće oslikano 1.230 metara kvadratnih istorijskog mozaika kupole Hrama. Ukupno ulaganje će iznositi četiri miliona evra. Trenutno se, zajedno sa srpskom stranom, obavlja izbor izvođača projekta, koji će biti angažovan na osnovu rezultata tendera.

Hram-Svetog-Save2

Od 2009. godine, istovremeno sa početkom investicija u nacionalnu ekonomiju Srbije, Gaspromnjeft je pristupio i realizaciji širokog programa podrške projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa zemlje. U okviru prve faze programa finansirana je obnova Ruskog nekropolja u Beogradu, koja je završena u leto 2014. godine a u novembru su Njegova Svetost Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej zajednički odslužili liturgiju i položili cveće na spomenik ruskim vojnicima.

„Postavši vlasnik većinskog udela u srpskoj naftnoj kompaniji NIS, Gaspromnjeft je postao ne samo najveći strani investitor u Srbiji, već i najveći dobrotvor i sponzor projekata koji su od značaja za državu. Učešće u obnovi Hrama Svetog Save je nova faza u realizaciji našeg velikog humanitarnog programa u Srbiji. Uvereni smo da će obnovljeni hram postati glavni simbol viševekovnog rusko-srpskog prijateljstva“, kaže Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora Gaspromnjefta.

Hram-Svetog-Save

Osim projekata koji imaju za cilj očuvanje istorijskog nasleđa Srbije kompanija Gaspromnjeft, zajedno sa filmskim režiserom Emirom Kusturicom svake godine organizuje festival ruske klasične muzike Boljšoj i pruža podršku filmskom festivalu Kustendorf.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...