Islamski intelektualci pozivaju na modernizaciju islama

M. Lazarević

Jedinstvo islama se može obnoviti, kako je istaknutto na konferenciji u Meki, samo ako se suzbiju nastojanja da se drugi muslimani optužuju za skretanje u veri
(foto, Meka)

Niz poznatih i uglednih muslimanskih učenjaka pozvali su lidere islamskog sveta da podrže modernizaciju islama i reformu islamskog prava. Kako izveštava agencija DPA, taj apel je upućen na završetku antiterorističke konferencije, održane protekle sedmice u saudijskoarabijskoj Meki.

Samo na taj način može se, naime, sprečiti raskol u muslimanskoj zajednici, uvereni su učesnici ovog skupa na temu “Islam i boj protiv terorizma”. Među učesnicima trodnevne konferencije bio je poznati, izuzetno ugledni, šeik Muhamed Ahmad Tajib s Kairskog univerziteta, smatran za najpriznatiji islamski autoritet. 

U takozvanoj Deklaraciji iz Meke, učesnici konferencije su preporučili muslimanskim zemljama pojačanje integracije, a muslimanskim liderima “umereni jezik u istupanjima”. Samo tako se, naime, kako se tvrdi, mogu “ugasiti izvori terorizma”. Muslimani mogu obnoviti svoje jedinstvo samo ako se na univerzitetima i školama budu suzbijala nastojanja da se drugi muslimani proglašavaju za bezvernike. 

Šeik Muhamed Ahmad Tajib je ukazao je da je uzrok islamskog ekstremizma u pogrešnoim tumačenju Korana i života proroka Muhameda. “Muslimani mogu obnoviti svoje jedinstvo tako što će na u školama i na fakultetima potirati optuživanje drugih muslimana za bezverništvo”, rekao je on i pozvao sve struje islama na nastojanja za međusobno pomirenje.

Terorističke organizacije, kakve su Islamska država ili Al-Kaida, pridobile su mnoge pristalice vlastititom interpretacijom Korana kada se radi o tome kako treba da živi pravi musliman. Najčešće žrtve islamskog terorizma i zločinaštva su upravo sami muslimani. Konferencija u Meki je zato upozorila naročito protiv daljeg cepanja islamske vere koje forsiraju ekstremisti. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...