Reciklaža

Oplaneti se – recikliraj!

U ekološkoj akciji u Boru i Knjaževcu, u kojoj je učestvovalo više od 1.300 građana, prikupljeno je oko pet tona otpada za reciklažu, koji je uskladišten u reciklažna postrojenja. U Srbiji se prosečno godišnje reciklira oko 10 odsto otpadnog materijala.

Izvoz otpada loš poslovni potez

Procenjeno je da godišnje iz Srbije „nestane” 5.000 tona starih akumulatora, oko 2.000 do 3.000 tona otpadnog bakra, ali i još mnogo drugih korisnih sirovina, jer još uvek ne umemo da se organizujemo i sprečimo odlivanje tog materijala. U jednom kamionu se prebaci količina vredna 100.000 do 150.000 evra. Jedini pokušaj Srbije da ograniči legalan izvoz bio je uspostavljanje berze sekundarnih sirovina, koja će biti ukinuta.

Srbija prepuna industrijskog otpada

U istorijski industrijski otpad spadaju otpaci nastali radom fabrika u prošlosti, a u Srbiji ga ima više od milion tona. Stručnjaci upozoravaju na ozbiljne incidente s nesagledivim posledicama za budućnost, ukoliko se neki od tih otpada uskoro ne zbrine na propisan način, reciklažom, na primer.

Oplaneti se! Recikliraj!

U Vučju, kod Leskovca prikupljeno je 20.000 flaša za reciklažu. Potpisan je i Memorandum o saradnji na zaštiti okoline na teritoriji Leskovca. Naredna akcija u okviru kampanje „Oplaneti se! Recikliraj" biće u Nišu 21. aprila.

Srbija – centar za reciklažu

U Brzanu, kod Batočine juče je otvoren prvi pogon za reciklažu višeslojne kartonske ambalaže u Srbiji. U ovom postrojenju recikliraće se ambalaža iz svih zemalja u okruženju. Trenutni godišnji kapacitet prerade otpada je oko 7.500 tona.

Uskoro jedinstvena reciklaža na Balkanu

Kod Batočine se 21. marta otvara fabrika za reciklažu višeslojne ambalaže za napitke, prva te vrste na Balkanu, gde će godišnje moći da se preradi 7.500 tona ambalaže

"Šengenski prostor" za reciklažu otpada?

Holandski liberalni zastupnik Evropskog parlamenta Gerben-Jan Gerbrandy, koji priprema rezoluciju o efikasnom gospodarenju resursima, zauzima se za uspostavljanje svojevrsnog šengenskog prostora za otpad, koji bi omogućio slobodnije trgovanje svim vrstama sekundarnih sirovina

Prva Prethodna
3/3
Poslednja Sledeća