Reciklaža

Reciklaža tekstila i u Srbiji

U Beogradu su, odnedavno, na više desetina lokacija, postavljeni kontejneri za reciklažu tekstila i obuće. Dok kod nas tek počinje, u svetu se reciklira oko 25 odsto ukupnog tekstilnog otpada.

Reciklaža – čuvar životne sredine

Potreba i najava formiranja posebnog Ministarstva za zaštitu životne sredine, neophodnost donošenja novih propisa u oblasti reciklaže, važnost obavezivanja lokalnih samouprava da se stvarno uključe u proces prikupljanja i reciklaže otpada, stroga kontrola kretanja otpada u Srbiji i potreba uključivanje velikog broja subjekata, koji se ovim poslom bave u sivoj zoni u legalne tokove zaključci su Zelenog foruma „Reciklaža - čuvar životne sredine”, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine organizovao Business and Economy Center. Partner skupa bio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Reciklaža - siguran i dobro plaćen posao

Svako ko se za posao sa reciklažom odluči da može da očekuje podršku Vlade Srbije kroz novi Zeleni fond koji se priprema, kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Smeće iz Rima recikliraće se u Austriji

Rimske vlasti zatražile su od Austrije da im pomogne u krizi sa rešavanjem problema komunalnog otpada i preuzme deo smeća iz tog grada. Austrija već godinama uvozi smeće sa Sicilije i iz Napulja, a uskoro bi do te zemlje mogao da ide i voz sa otpadom iz Rima. Godišnje u Austriju iz inostranstva stiže 200.000 tona otpada na preradu, najviše iz Italije.

Niš reciklira rashladne uređaje

Elektronski i električni otpad recikliraće se i u najsavremenijoj fabrici za reciklažu na Balkanu koja je otvorena u Nišu, a vredna je osam miliona evra. Na ovoj, za sada, jedinstvenoj liniji na Balkanu, dnevno će moći da se preradi 1.000 rashladnih uređaja. Zaposleno je 250 radnika.

Dizel od starog papira

Holandski naučnici pronašli su alternativu skupoj nafti - dizel koji se dobija reciklažom papira – cikloks i tvrde da bi izduvni gasovi uskoro mogli postati prošlosti.

Valjevo će reciklirati otpad

Izgradnjom reciklažnog dvorišta, vrednog 38 miliona dinara, gde će se reciklirati sve osim medicinskog i opasnog otpada, u Valjevu će se trajno rešiti problem komunalnog otpada. Biće ugašena „privremena deponija“ na levoj obali Kolubare, koja će biti pretvorena u park.

Reciklaža sijalica po engleskom receptu

U Omoljici kod Pančeva otvoren je pogon za potpunu reciklažu sijalica i fluorescentnih cevi, prvi takve vrste u Srbiji i regionu. U ovom postrojenju, vrednom pola miliona evra može se godišnje reciklirati više od 15 miliona sijalica.

Rio zatvorio deponiju Gramaho

Gramaho, jedna od najvećih deponija na svetu postaće izvor gasa koji će se koristiti kao gorivo, a sakupljači sirovina - katadoresi – lešinari će morati da nađu novi posao. Na generalno spremanje deponije gradske vlasti su se odlučile uoči konferencije UN o razvoju čiji je Rio de Žaneiro domaćin i u okviru pripreme tog grada za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i Olimpijske igre 2016. godine.

U Srbiji recikliram ne znači da profitiram

Efikasan sistem reciklaže mogao bi da donese oko 1,5 milijardi evra prihoda godišnje, procenjuju stručnjaci. Industrija koja otvara 10.000 radnih mesta.