Reciklaža

Reciklaža - siguran i dobro plaćen posao

Svako ko se za posao sa reciklažom odluči da može da očekuje podršku Vlade Srbije kroz novi Zeleni fond koji se priprema, kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Smeće iz Rima recikliraće se u Austriji

Rimske vlasti zatražile su od Austrije da im pomogne u krizi sa rešavanjem problema komunalnog otpada i preuzme deo smeća iz tog grada. Austrija već godinama uvozi smeće sa Sicilije i iz Napulja, a uskoro bi do te zemlje mogao da ide i voz sa otpadom iz Rima. Godišnje u Austriju iz inostranstva stiže 200.000 tona otpada na preradu, najviše iz Italije.

Niš reciklira rashladne uređaje

Elektronski i električni otpad recikliraće se i u najsavremenijoj fabrici za reciklažu na Balkanu koja je otvorena u Nišu, a vredna je osam miliona evra. Na ovoj, za sada, jedinstvenoj liniji na Balkanu, dnevno će moći da se preradi 1.000 rashladnih uređaja. Zaposleno je 250 radnika.

Valjevo će reciklirati otpad

Izgradnjom reciklažnog dvorišta, vrednog 38 miliona dinara, gde će se reciklirati sve osim medicinskog i opasnog otpada, u Valjevu će se trajno rešiti problem komunalnog otpada. Biće ugašena „privremena deponija“ na levoj obali Kolubare, koja će biti pretvorena u park.

Reciklaža sijalica po engleskom receptu

U Omoljici kod Pančeva otvoren je pogon za potpunu reciklažu sijalica i fluorescentnih cevi, prvi takve vrste u Srbiji i regionu. U ovom postrojenju, vrednom pola miliona evra može se godišnje reciklirati više od 15 miliona sijalica.

U Srbiji recikliram ne znači da profitiram

Efikasan sistem reciklaže mogao bi da donese oko 1,5 milijardi evra prihoda godišnje, procenjuju stručnjaci. Industrija koja otvara 10.000 radnih mesta.

Reciklati - mit o ekološkoj utopiji

Veliki ekonomski potencijal koji industrija reciklata nosi sa sobom suočen je sa predrasudama, kada je reč o proizvodima od recikliranih sirovina, da je u pitanju roba nižeg kvaliteta. Primer Tigra pokazuje da uopšte ne mora biti tako jer, oni su prodali svoj biznis sa automobilskim gumama Mišlenu.

Reciklaža štedi naftu

Novi zakon o komunalnom otpadu u Hrvatskoj doneo je i nova pravila - sortiranje smeća u zavisnosti od materijala od kojeg je načinjeno. Potrebni su nam materijali, gde na scenu stupa reciklaža, a i trebamo energiju. Možemo uštedeti puno nafte kroz energetsko iskorišćavanje otpada kao sirovine, poručio je Đuzepe Lo Faso, direktor najveće italijanske firme za proizvodnju plastike Polimeri Evropa u Ragusi.