Niš reciklira rashladne uređaje

Izvor:   Beta / RTS

Elektronski i električni otpad recikliraće se i u najsavremenijoj fabrici za reciklažu na Balkanu koja je otvorena u Nišu, a vredna je osam miliona evra. Na ovoj, za sada, jedinstvenoj liniji na Balkanu, dnevno će moći da se preradi 1.000 rashladnih uređaja. Zaposleno je 250 radnika.

U Nišu je startovala najveća fabrika na Balkanu za reciklažu elektronskog i električnog otpada, odnosno frižidera, malih i velikih kućnih aparata i televizijskih katodnih cevi. Planirano je da se dnevno prerađuje pedeset tona čvrstog otpada. Katodno staklo će se izvoziti u Holandiju, a freon u Nemačku.

U fabrici je zaposleno 250 radnika, dok će sakupljačka mreža i kooperanti brojati i do 4.000 ljudi, ističe se u saopštenju za medije.

„Vrednost novog postrojenja E-reciklaže je osam miliona evra i predstavlja najveće ulaganje u reciklažnu industriju od njenog začetka, kao i najveću domaću grinfild investiciju u Nišu u poslednjih deset godina,“ kazao je Ninoslav Milenković, generalni direktor E reciklaže.

Sve je urađeno po najnovijoj tehnologiji, a u fabričkom postrojenju dnevno će moći da se prerađuje pedeset tona otpada. Opasni freon izvoziće se za Nemačku, preneo je RTS.

Godišnji kapacitet pogona je oko 15.000 tona opasnog otpada. Posebna vrednost novog postrojenja je to što će prvi put u Srbiji moći da se kompletno recikliraju frižideri odnosno svi rashladni uređaji. Sa mogućnošću prerade 1.000 frižidera dnevno, kako se ističe, predstavlja postrojenje sa najvećim kapacitetom u zemlji i regionu, piše Beta.

Sve što bude prerađivano u fabrici moći će ponovo da se koristi - katodno staklo, metalni delovi, bakarni kablovi i plastika. Fabrika u Nišu je izvozno orijentisana i sav reciklirani materijal se izvozi.

Vujadin Šćekić, suvlasnik fabrike za reciklažu u Nišu kaže da su, standardima koje su uveli, preskočili sve zakonske norme koje su trenutno u Srbiji.

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša rekao je da je ovo prvi korak štedljivosti, pogotovo u vremenima kada se, kako kaže, resursi gase i kada je neophodno da se okrenu sopstvenim potencijalima.

„Najsavremenija nemačka tehnologija kompanije Meva, koja je kao lider u ovoj oblasti postala i naš strateški partner, omogućava da se procesom reciklaže izdvoji maksimalna količina upotrebljivih sirovina u vidu reciklata visokog stepena čistoće potrebnih u industrijskoj proizvodnji: bakar, aluminijum i gvožđe kvalitetnog hemijskog sastava i čistoće od 97 odsto, kao i plastika i pur-pena visoke energetske vrednosti,“ ističe se u saopštenju.

Uvedena je i besplatna zelena linija 0800-085-085 na koju građani mogu da se obrate i prijave stare električne i elektronske uređaje u svom okruženju na teritoriji cele Srbije. U roku od 24 časa ti uređaji se preuzimaju, besplatno odvoze i potpuno bezbedno prerađuju.

U Evropi se po stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada, dok je u Srbiji taj iznos mnogo manji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...