Reciklaža sijalica po engleskom receptu

BM

U Omoljici kod Pančeva otvoren je pogon za potpunu reciklažu sijalica i fluorescentnih cevi, prvi takve vrste u Srbiji i regionu. U ovom postrojenju, vrednom pola miliona evra može se godišnje reciklirati više od 15 miliona sijalica.

U Reciklažnom centru za elektronski i električni otpad kompanije Božić i sinovi (Bis) u Omoljici kod Pančeva juče је zvanično počeo da radi pogon za potpunu reciklažu svih vrsta sijalica i i fluorescentnih cevi, jedini te vrste na Balkanu.

Investicija je vredna pola miliona evra, a obezbeđena je zajedničkim sredstvima Bis-a i republičkog Fonda za zaštitu životne sredine.

„Reč je o najnovijoj engleskoj tehnologiji koja u potpuno zatvorenom postupku prerađuje neonske i obične sijalice, uz bezbedno skladištenje opasnih materija koje se nalaze u njima. Plan nam je da prerastemo u balkanski centar za reciklažu sijalica,“ rekao je direktor Bis reciklažnog centra Nikola Ergić, a prenosi Beta.

Ovo postrojenje, Balkan total lemp risajkling sistem (BALCAN TOTAL LAMP RECYCLIMG SYSTEM) je, osim što je prvo takve vrste u Srbiji, prvo i u regionu. U njemu može da se godišnje reciklira više od 15 miliona sijalica, a ukoliko bi se radilo u dve smene, više od 30 miliona. U Srbiji se godišnje potroši manje od osam miliona sijalica, pa ima mnogo prostora za širenje sakupljačke mreže na zemlje regiona.

U pogonu je zaposleno šest novih radnika, ali će se taj broj povećavati sa povećanjem prerade starih sijalica. Za samo jedan sat rada, u postrojenju će moći da se reciklira 6.000 komada sijalica, a sav reciklirani otpad moći će ponovo da se upotrebi kao sirovina, odnosno u proizvodnji novih materijala. U Recikalžnom centru ističu da novo postrojenje omogućava naknadnu upotrebljivost svih sijaličnih sastojaka, što znači da se od jedne fluorescentne cevi (prosečne težine 200 grama), reciklažom može dobiti 88 do 93 odsto stakla, 12 grama obojenih metala, gvožđa i plastike, pet grama fosfornog praha, veoma mali procenat žive (koja se, tako izdvojena, inertizuje u destilatoru sa aktivnim ugljem).

„Reciklažna industrija u Srbiji ima veliki potencijal rasta, a srpska ekologija je zakonskom regulativom i praksom pokazala da je jednom nogom već u Evropskoj uniji. Sirovina dobijena reciklažom sijalica biće korišćena u drugim industrijama, ali je važna sa aspekta energentske efikasnosti,“ rekao je vlasnik Reciklažnog centra Jovica Božić.

Od pre dve godine je i u Srbiji zaživela naplata eko taksi. Tako prikupljena sredstva slivaju se u Fond za zaštitu životne sredine. Nakon što se, četiri puta godišnje, inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine uveri da srpski recikleri elektronskog i električnog otpada rade u skladu sa zakonom i normativnim aktima, ova sredstva se uplaćuju operaterima kako bi unapredili reciklažnu granu Srbije. BiS Reciklažni centar je ovako dobijena sredstva uložio u nabavku ovog postrojenja.

„Ovaj događaj je najbolji primer dobrog rada i saradnje državnih institucija i privatnog sektora, odnosno dobro osmišljene zakonske politike i primene zakona u praksi,“ izjavila je Željka Jurakić, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...