Reciklaža štedi naftu

Izvor:   Poslovni.hr

Novi zakon o komunalnom otpadu u Hrvatskoj doneo je i nova pravila - sortiranje smeća u zavisnosti od materijala od kojeg je načinjeno. Potrebni su nam materijali, gde na scenu stupa reciklaža, a i trebamo energiju. Možemo uštedeti puno nafte kroz energetsko iskorišćavanje otpada kao sirovine, poručio je Đuzepe Lo Faso, direktor najveće italijanske firme za proizvodnju plastike Polimeri Evropa u Ragusi.

U komunalnom otpadu, prema novom zakonu u Hrvatskoj, mora biti odvojeni staklo, papir, plastika, tekstil i metal. Takođe, prema novom zakonu, naplata odvoza otpada vršiće se prema težini ili volumenu.

Đuzepe Lo Faso, direktor najveće italijanske firme za proizvodnju plastike Polimeri Evropa u Ragusi, za Poslovni.hr izjavio je da je način na koji najveći deo zemalja u Evropi postupa u ovom slučaju takozvano različito prikupljanje, što znači da svako mora da razvrstava i odvaja različite vrste otpada.

Plastična ambalaža, primera radi, ide u predviđene plastične kante za smeće kako bi kasnije bila skupljenja kao plastični otpad. Nakon toga ova se plastična ambalaža razvrstava i reciklira.

„Na taj način imate reciklažnu industriju kroz koju na kraju u upotrebu vraćate vredan materijal,“ kaže Lo Faso napominjući da postoji i otpad koji je teško razvrstati, u tom slučaju on ostaje s ostalim smećem i može biti korišten kao vrlo dobro alternativno gorivo.

„Dakle, trebamo materijale i tu na scenu stupa reciklaža a i trebamo energiju. Možemo uštedeti puno nafte kroz energetsko iskorišćavanje otpada kao sirovine,“ poručuje.

Ko će naterati Hrvate da se pridržavaju gore navedenog - sortiraju smeće zavisno od materijala od kojeg je načinjeno?

„Iste probleme imali su i u Italiji. Niko nije ni pomišljao da ćemo jednog dana biti veliki skupljači plastike. Danas smo svakako već dostigli evropski cilj u recikliranju i narod, korak po korak, primera radi u Milanu, već automatski posebno odvaja plastični otpad. Za to su trebale godine, ali kroz edukaciju i promotivne kampanje smo uspeli. S ovim smo počeli pre oko deset godina,“ objašnjava Lo Faso dodajući da dostizanje evropskog standarda i ciljeva u recikliranju zahteva i nešto ulaganja.

„Ali, na kraju možete oporezivati one koji koriste plastične ambalaže i imate mnogo materijala koji proizlazi iz otpada - kao novi materijal i kao gorivo,“ dodaje.

U Italiji postoje dve vrste poreza - jedan koji svi plaćaju gradu za komunalne usluge, a drugi je „indirektni porez“ koji plaćaju svi oni koji koriste povratne ambalaže.

„Oni koji ih koriste moraju platiti neku vrstu doprinosa, možda manje od jedne desetine ukupne vrednosti ambalaže. Osim za odlaganje otpada, novac od tog poreza kasnije se koristi i za promotivne kampanje o recikliranju,“ objašnjava Đuzepe Lo Faso.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...