Oplaneti se – recikliraj!

Izvor:    Beta

U ekološkoj akciji u Boru i Knjaževcu, u kojoj je učestvovalo više od 1.300 građana, prikupljeno je oko pet tona otpada za reciklažu, koji je uskladišten u reciklažna postrojenja. U Srbiji se prosečno godišnje reciklira oko 10 odsto otpadnog materijala.

Oko pet tona sirovina za reciklažu prikupljeno je u ekološkoj akciji Oplaneti se! Recikliraj održanoj tokom vikenda u Boru i Knjaževcu, saopštile su danas Zelena lista Srbije i Zelena inicijativa.

U akciji je učestvovalo više od 1.300 građana, a sve prikupljene sirovine otpremljene su u reciklažna postrojenja, navodi se u saopštenju organizatora.

U Spomen parku u Knjaževcu građani su donosili stare TV i radio aparate, monitore i kućišta računara, kao i ostali elektronski i električni otpad.

Osim toga organizovano je i prikupljanje starog papira i plastične ambalaže i u Knjaževcu prikupljeno približno dve tone otpada.

Akcija Oplaneti se! Recikliraj u Boru održana je na nekoliko lokacija u gradu i omogućila prikupljanje oko tri tone sirovine za reciklažu.

Đaci Osnove škole Dušan Radović u Boru predstavili su i skulpturu Lampa napravljenu od reciklabilnog materijala, koja je postavljena na krovu škole.

Akcija prikupljanja sirovina za reciklažu biće održana u 12 gradova u Srbiji i planirano je prikupljanje više od 40 tona plastike, papira, elektronskog i električnog otpada. Naredna akcija u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj planirana je za 25. maj 2012. godine u Trsteniku.

U Srbiji se svakoga dana baci oko 5.000 tona otpada na deponije. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenata otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog materijala četiri puta manji.

Organizacije Zelena lista Srbije i Zelena incijativa pokrenule su kampanju Oplaneti se! Recikliraj da bi se povećalo učešće građana i lokalnih institucija u prikupljanju sirovine za recikliranje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...