"Šengenski prostor" za reciklažu otpada?

Izvor:   hrt.hr

Holandski liberalni zastupnik Evropskog parlamenta Gerben-Jan Gerbrandy, koji priprema rezoluciju o efikasnom gospodarenju resursima, zauzima se za uspostavljanje svojevrsnog šengenskog prostora za otpad, koji bi omogućio slobodnije trgovanje svim vrstama sekundarnih sirovina

Holandski liberalni zastupnik Evropskog parlamenta Gerben-Jan Gerbrandy, koji priprema rezoluciju o efikasnom gospodarenju resursima, zauzima se za uspostavljanje svojevrsnog šengenskog prostora za otpad. On bi omogućio slobodnije trgovanje svim vrstama sekundarnih sirovina, prenose evropski mediji.

Efikasno gospodarenje resursima jedna je od sedam ključnih inicijativa evropske strategije Europe 2020 za održiv rast i zapošljavanje, koju su prihvatili čelnici EU 2010. godine.

Rezolucija poziva na temeljnu reformu tržišta sekundarnim materijalima, što se odnosi na reciklirane materijale kao što su plastika, metali ili papir.

Međutim, lavirint propisa o zbrinjavanju otpada na snazi u 27 država članica velika je prepreka trgovini recikliranom robom. Ključan aspekt Gerbrandijevog predloga je snižavanje PDV-a za sekundarne sirovine.

Gerbrandy želi da ta mera stupi na snagu do 2013. godine, zajedno s amandmanom po kom reciklirani proizvodi više ne bi bili smatrani otpadom kako bi se njima moglo slobodno trgovati.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...