Umesto asfalta putevi od reciklirane plastike

BM

Velike količine plastike mogu se iskoristiti racionalno, za izgradnju puteva umesto asfalta - tako da više ne zagađuju okolinu.

Putevi se mogu praviti od reciklirane plastike, izveštava Prva TV, najavljujući da će, ako i ostale zemlje prihvate ovu ideju, koju je prva realizovala Holandija, to biti jeftinije i ekološki prihvatljivije od korišćenja asfalta.

Posle Holandije recikliranu plastiku za gradnju puteva su prihvatile Indija I Velika Britanija.

Pokazalo se na terenu da je realno, da se dobija vrlo zahvalan i otporniji materijal od asfalta, što smanjuje troškove održavanja, ali i u većem procentu je ekološki. Plastični putevu podnose temperature od minus 40 do plus 80 stepeni.

Ekološki učinak je, takođe, veoma bitan jer, sa svakom tonom bitumen, koja nije iskorišćen, smanjuje se emisija ugljen-dioksida za otprilike jednu tonu.

Plastični putevi su praktični je i brzi za izgradnju, jer je kompletna proizvodnja u fabrikama. Plastika je lagana za transport i pogodnija za ugradnju nego asfalt. Kao velika prednost plastičnih puteva navodi se i to što su sekcije šuplje, pa se u njih mogu polagati kablovi i ostale instalacije.

Nedavno je britanska firma uspela da plastični otpad pretvori u granule, koje meša sa posebnim aktivatorom, pa će se na taj način uskoro putevi graditi u Škotskoj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...