Malezija neće biti deponija sveta

BM

Malezija vraća oko 3.000 tona nereciklirajuće plastike stranim zemljama, među kojima su SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija.

Malezijski zvaničnici najavili su da će vratiti oko 3.000 tona nereciklirajuće plastike stranim zemljama među kojima su SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija. Malezija time nastoji da spreči da postane mesto za istovar otpada iz bogatih zemalja.

Ministarka za životnu sredinu Jeo Bi Jin rekla je da je 60 kontejnera punih kontaminiranog otpada prokrijumčareno do ilegalnih postrojenja za preradu u Maleziji, piše agencija AP a prenosi Beta/Euractiv.

Ona je rekla da će u roku od dve nedelje biti vraćeno deset kontejnera s otpadom, čiji je sadržaj pokazala novinarima u luci kod Kuala Lumpura.

Otpad uključuje kablove iz Velike Britanije, kartone kontaminiranog mleka iz Australije i CD-ove iz Bangladeša. Takođe je prikazan elektronski i kućni otpad iz SAD, Kanade, Japana, Saudijske Arabije i Kine.

Ministarka je rekla da su Malezija i mnoge zemlje u razvoju postale meta nakon što je Kina 2018. zabranila uvoz plastičnog otpada. Prema njenim rečima, čini se da je reč o otpadu iz Francuske i drugih zemalja koji je nakon uvođenja kineske zabrane preusmeren u Maleziju. Samo u jednom slučaju neimenovana britanska kompanija za reciklažu izvezla je više od 50.000 tona plastičnog otpada u oko hiljadu kontejnera u Maleziju u poslednje dve godine.

"To je verovatno samo vrh ledenog brega zbog zabrane isporuke plastičnog otpada u Kinu. Malezija neće biti deponija sveta... Iako smo mala zemlja, ne mogu da nas maltretiraju razvijene zemlje", rekla je Jeo na konferenciji za novinare.

Vlada je zatvorila brojna ilegalna postrojenja za recikliranje plastike, koja su širom zemlje "nicala kao pečurke posle kiše". Od jula 2018. zatvoreno je 150 takvih pogona.

Ranije u maju vlada je vratila u Španiju pet kontejnera otpada.

Jeo je rekla da je zabrana uvoza plastičnog otpada u Kinu "otvorila oči svetu da vidi koliko je veliki problem otpada i reciklaže".

Građani u bogatim državama odvajaju otpad za reciklažu ali on završava u zemljama u razvoju u kojima je reciklaža nelegalna i predstavlja opasnost po zdravlje i prirodnu sredinu, kazala je malezijska ministarka.

"Tražimo od razvijenih zemalja da preispitaju upravljanje plastičnim otpadom i prestanu da isporučuju otpad u zemlje u razvoju", istakla je Jeo i nazvala takvu praksu nepoštenom i necivilizovanom.

Jeo je zatražila da se preduzmu mere protiv malezijskih kompanija koje ilegalno uvoze plastiku nazivajući ih "izdajnicima održivosti zemlje".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...