Kina neće više da bude svetska deponija

BM

Kina odlučila da smanji uvoz čvrstog otpada, posebno plastike. Naučnici upozoravaju da će to dovesti do akumuliranje plastike i pozivaju bogate zemlje da reše problem.

Kineski uvoz čvrstog otpada značajno je opao u prvom kvartu ove godine, dok je vlada povećala izvršenje zabrane uvoza čvrstog otpada, piše cri.cn.

Grupa naučnika saopštila je da će odluka Kine da više ne prihvati plastični otpad iz drugih zemalja rezultirati akumulacijom plastike širom sveta, pozivajući bogate zemlje da nađu rešenje, piše Beta.

Bogate zemlje kao što su SAD, Japan i Nemačka dugo su slale plastiku za recikliranje u Kinu, ali je nedavno ta zemlja saopštila da više ne želi da bude najveća svetska deponija za plastiku.

Već u prvom tromesečju zabeležen pad za 57 odsto u odnosu na prošlu godinu u količini uvoza čvrstog otpada u Kinu i za 64 odsto za ograničene kategorije, navodi se u saopštenju Ministarstva za ekologiju i životnu sredinu Kine. Iz ovog ministarstva najavljuju povećanje nadzora nad uvoznim dozvolama i kršenjem zakona o zaštiti životne sredine za fabrike za preradu otpada, kako bi zadržala pad uvoza otpada.

Kina je počela da uvozi čvrsti otpad kao izvor sirovina u 1980-im i godinama je bila najveći uvoznik na svetu, uprkos slabom kapacitetu za odlaganje otpada. Neke kompanije ilegalno unose strani otpad u Kinu zbog profita, pa predstavljaju pretnju za životnu sredinu i javno zdravlje.

Naučnici su u studiji objavljenoj u novom broju časopisa Sajens advensiz (Sciece Advances) pokušali da odrede uticaj kineske zabrane uvoza plastičnog otpada na globalnom planu i naveli da će se zemlje u svetu do 2030. godine suočiti sa više od 122 miliona tona plastičnog otpada.

Prema njihovim rečima, Kina je uvezla od 1992. godine više od 115 miliona tona plastičnog otpada.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...